Nove mjere: Sa kovid potvrdama i u poslovne zgrade, trgovine…

Dodajte komentar

Nacionalna digitalna kovid potvrda biće uslov za ulazak u poslovne centre, odnosno zgrade u kojima posluju više od tri subjekta, a već od 9. oktobra ona će nam biti neophodna i za odlazak u megamarkete čija je površina iznad 1.000 kvadrata. Istovremeno, Kovid potvrda, shodno novim mjerama Vlade Crne Gore, koje su saopštene danas, sada se izdaje odmah nakon druge doze vakcine, kada postaje i validna.

“Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna COVID potvrda je uslov i za ulazak u poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od  1.000 metara kvadratnih”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić, koji je pojasnio i da nove mjere na snagu stupaju sjutra.

Vlasnici, korisnici i upravljači ovih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje ove mjere.

Od. 9. oktobra s potvrdama i u hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, odnosno od 9. oktobra, Nacionalna digitalna COVID potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

“Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata”, rekao je Galić.

Dozvoljava se, kako je rekao, izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Vakcina svodi rizik na minimum

Galić je na pres konferenciji povodom predstavljanja novih mjera rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv korone vakcine, dok ih je oko 45 posto revakcinisano.

 Devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano: Galić

“To je dobar rezultat obzirom da je godinama jačao otpor prema vakcinama u Crnoj Gori”, rekao je Galić.

Ponovio je da devet od deset preminulih kovid pacijenata nije bilo vakcinisano, kao i ogromna većina hospitalizovanih pacijenata. Jasno je, kaže, i da korona ne bira žrtve.

“Molimo građane da vakcinacijom svedu na minimum rizik od težih obolijevanja i letalnih ishoda, da se ruke peru redovno, da se nose maske u zatvorenom prostori, te da se drži odstojanje”, rekao je Galić.

Na bolničkom liječenju 377 kovid pacijenata

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović saopštila je da se na bolničkom liječenju nalazi 377 kovid pacijenata, a najveći broj njih je upravo u KCCG – 113.

 “Na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje”: Radulović

“Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec. Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti”, rekla je Radulović.

Gledano po gradovima, u Baru se liječi 49 pacijenata, u Pljevljima 42, Bijelom Polju 26, u Beranama 38, Kotoru 37, u Nikšiću 21, dok je u Specijalnoj bolnici u Brezoviku hospitalizovan 51 pacijent.

“Kao što možete da primijetite, na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija”, rekla je Radulović.

Ne koristiti antibiotike rutinski

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić saopštio je da se u proteklom dvomjesečnom periodu registruje postepeni rast hospitalizovanih pacijenata, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici.

 “Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija”: S presa

“Svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju. Budući da u Podgorici imamo skoncentrisano gotovo 30% stanovnika, u konsultacijama unutar COVID Komisije i operativnog tima za klinički menadžment kojim rukovodi direktorica Ljiljana Radulović, dogovorili smo da COVID pacijenti za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ova terapija će biti jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste”, rekao je Jokić.

Pacijentima s blažim oblikom, kako je rekao, preporučuje se simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija.

“Pacijentima s blažim oblikom COVID-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski”, rekao je Jokić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *