„Naše voće“ – plantaže sa kojih nam stižu domaće jabuke

Dodajte komentar

Kompanija “Naše voće” osnovana je 2017. godine u okviru Veletex Grupe sa ciljem da upravlja poljoprivrednim gazdinstvom površine 44 hektara u Nikšićkoj Župi. U pitanju je projekat modernog intenzivnog višegodišnjeg zasada jabuke (uskoro i višnje i trešnje), podignutog u italijanskoj tehnologiji guste sadnje sa protivgradnom mrežom i modernim sistemom za navodnjavanje i fertirigaciju.

O projektu i planovima za budućnost govorio je Miloš Golubović izvršni direktor Veletex d.o.o.

Kada je potekla ideja o proizvodnji?

Ideja za proširenje djelatnosti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju nametnula se kao „nedostajuća karika“ između dva najveća sektora kompanije Veletex – sektora distribucije i sektora Vrtnih centara KALIA. Razvijajuci lanac vrtnih centara KALIA kao mjesta gdje potrošači mogu naći potrebne savjete i materijale za poljoprivrednu proizvodnju i sa više od 40 diplomiranih inženjera agronomije, uvidjeli smo spremnost da u pogledu svih relevantnih inputa možemo upravljati jednim ovakvim projektom. Sa druge strane, kroz sektor distribucije, vec skoro 30 godina se bavimo distribucijom hrane, pa je u tom pogledu proces prodaje već značajno pojednostavljen.

Kakve ste ciljeve sebi zadali na početku projekta? Koje vrste jabuka su zastupljene?

Na samom početku, izvršili smo sve potrebne analize zemljišta i klimatskih uslova tokom prethodnih 10 godina, te u saradnji sa međunarodnim konsultantima odabrali sorte jabuke i tehnologiju proizvodnje. Prepoznali smo pozitivna iskustva korišćenja italijanske tehnologije gustog zasada koja u našem regionu daje odlične rezultate, kako u pogledu kvaliteta, tako i u samoj cjenovnoj konkurentnosti sa jabukom iz uvoza. U 2018. godini posadili smo prvu `tablu` od 4 hektara jabuke u sorti zlatni delišes i greni smit, a tokom 2019. i 2020. godine još 16 hektara u sortama gala, crveni delišes i greni smit. Plantaža je ove godine proširena sa 3,5 hektara crvenog delišesa i 4,5 hektara sorte fudži – japanska sorta koja je nova na našem tržištu i koju odlikuje čvrst, veoma sladak plod crvene i žute boje. Cilj nam je bio da napravimo prepoznatljiv brend domaćeg proizvoda pod imenom `Naše voće` koji će odlikovati najbolji kvalitet primarnih i proizvoda iz prerade i da isti plasiramo dominantno na crnogorsko tržište.

Iskustvo prve komercijalne berbe i saradnja sa kompanijom Voli?

Iskustvo prve komercijalne berbe u jesen 2020. godine sa prinosom od 100 tona prve klase jabuke pokazalo je da imamo proizvod vrhunskog kvaliteta na koji smo veoma ponosni. Reakcije kupaca bile su odlične i glavni problem je bila mala količina koju smo mogli da ponudimo jer je voćnjak još uvijek mlad. Jabuka je brendirana i spakovana u namjensku ambalažu koja naglašava da je u pitanju domaći proizvod. Plasman kompletne količine sproveden je kroz maloprodajni lanac kompanije Voli i na taj način je bio dostupan svim kupcima u cijeloj Crnoj Gori, te koristim i ovu priliku da pohvalim našu dugogodišnju uspješnu saradnju.

Ovih dana pocinjemo pripreme za novu berbu. Stanje u voćnjaku je odlično, plod izgleda veoma dobro, te očekujemo oko 300 tona prve klase. I ove godine, prve količine iz nove berbe biće dostupne krajnjim potrošačima upravo u Voli marketima. Počinjemo sa sortom gala – koja prva dozrijeva kao rana sorta, a pratiće je zlatni i crveni delišes i na kraju greni smit. Mikroklimatski uslovi Nikšićke Župe u okviru kojih u periodu sazrijevanja jabuke razlika između dnevne i noćne temperature iznosi i do 20 stepeni, značajno doprinosi da ona dobije na količini šećera i obojenosti, što je i vizuelno odvaja od konkurencije iz uvoza.

Koji su vam planovi za budućnost?

Koristim priliku i da najavim novu liniju proizvoda koja će od ove jeseni biti ponuđena crnogorskim kupcima. Upravo završavamo objekat za preradu voća u koji će biti instalirana moderna austrijska linija za cijeđenje soka. U pitanju je svježe cijeđeni pasterizovani sok od jabuke (ubrzo i od drugog voća), bez dodataka vode i šećera. Ako uzmemo u obzir kvalitet proizvoda koji se prerađuje, sa pravom očekujemo i sok vrhunskog kvaliteta. Da bi najbolje iskoristili ove kapacitete, već od jeseni ove godine i proljeća sledeće godine, proširujemo zasade za novih 8 hektara višnje, trešnje i jabuke, te se kroz koju godinu mogu očekivati i proizvodi od ovih voćnih vrsta.

(Članak preuzet iz Voli Magazina)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *