Bivši menadžment IRF-a reagovao na krivičnu prijavu

Dodajte komentar

Bivši menadžment Investiciono-razvojnog fonda, protiv kojeg su aktuelni predsjednik Odbora direktora Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica IRF-a Irena Radović podnijeli krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu, upitao je da li je napad na njih rezultat smjena koje se pripremaju aktuelnom rukovodstvu, te ocijenili da ih ne bi začudilo da Kaluđerović i Radović promijene partiju da bi ostali na pozicijama.

Kaluđerović i Radović optužili su bivše rukovodstvo Investiciono-razvojnog fonda sa su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnie u iznosu od 24 neto zarade, nakon 30. avgusta. Bivši menadžment ističe da je pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcija za izvršnog direktora i članove menadžmenta definisano ugovorima o radu još od početrka rada IRF-a.

– Da se ne radi o nikakvom falsifikovanju ugovora o radu, kako to navode Kaluđerović i Radović, nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih – izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u od 2011. godine. Navedeno potvrđuju i činjenice da su tokom 2014. godine tada bivšem izvršnom direktoru i njegovom pomoćniku nakon prestanka funkcije, shodno ugovoru o radu, isplaćene otpremnine u visini od 24 njihove neto zarade, kao i da sadašnja izvršna direktorica ima isti ugovor o radu, kao i bivši izvršni direktor, odnosno ugovorenu otpremninu u visini 24 neto zarade – istaknuto je u reagovanju.

Navode u krivičnoj prijavi će, kako su najavili, razjasniti pred nadležnim pravosudnim organima.

– Isto tako će poštovani predstavnici IRF imati priliku da pred istim tim organima daju svoj stav koji se tiče klevete i lažnog prijavljivanja. Međutim, ne možemo da se ne zapitamo da li je napad na nas rezultat skoro pa očiglednog javnog diskursa da se uveliko sprema smjena postojećeg rukovdstva IRF zbog očito neostvarenih rezulatata za prvih šest mjeseci 2021 godine – upitali su iz bivšeg menadžmenta IRF-a.

U prvih šest mjeseci ove godine IRF je, kako su precizirali, odobrio svega 12 miliona eura kredita ili 93 kredita.

– Od tih 12 miliona eura kredita skoro šest miliona je alocirano na tri kompanije. Gdje su kamatne stope od 0 do 1 odsto koje su gromoglasno najavljivane u periodu prije dolaska na upravljačke pozicije? Gdje su takozvani mali krediti, koji su takođe bili jedna od agendi novog rukovodstva – upitali su u reagovanju iz bivšeg menadžmenta.

Dodaju da u prvih šest mjeseci ove godine kredita do 50.000 nije odobreno ni 50 odsto ukupnog broja odobrenih kredita.

– Za sjeverni region u prvih šest mjeseci odobreno je svega 5 kredita vrijednosti oko 700.000 eura. Ovo je ubjedljivo najgori rezultat rada IRF u posljednih pet godina za šest mjeseci. U prvih šest mjeseci 2020. odobreno je 407 kredita u iznosu od 64,5 miliona eura, dok je prije dvije godine (2019) odobreno 187 kredita u iznosu od 82,8 miliona eura. Prije tri godine (2018) odobren je 181 kredit u vrijednosti od 75,1 miliona eura, a 2017. je odobreno 157 kredita u iznosu od 51,2 miliona eura. Prije pet godina (2016) odobreno je 211 kredita u iznosu 31,7 miliona eura – precizirano je u reagovanju.

Nezadovoljsto sa radom ili, kako je napisano, sa neradom aktuelnog menadžmenta IRF vidljivo je i u Vladi.

– Rezultati prethodnog menadžmenta u IRF su poznati javnosti. IRF je za period u kojem je na čelo bio bivši menadžment plasirao u crnogorsku ekonomiju više od milijardu eura. Jasno je da sa ovakvim potezima aktuelni menadžment želi da “kupi” malo vremena kako bi što duže ostao na sadašnjim pozicijama. Tako im loše ide u radu, ali aktuelni menadžment je zadržao iznos zarade iz prethodnog period. To im apsolutno ne smeta. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ne bi bilo iznenađenje da Radović i Kaluđerović promijene partije da bi ostali u IRF. Posebno po tome je poznat Kaluđerović koji je do sada promijenio pet partija, zašto ne bi to uradio i šesti put – upitao je bivši menadžment IRF.

To je, kako je ocijenjeno, čovjek koji je bio zagovornik da Crna Gora bude kao 27 izborna jedinica Velike Srbije i koji je išao kod Slobodana Miloševića kako bi pravili većinu za izmjenu clana 5 Ustava SRJ.

– I to je čovjek koji je postao neiskreni zagovornik nezavisne Crne Gore, a čije benefite uživa u penzionerskim danima. Izvršna direktorica može spokojno da sačeka raskid ugovora o radu (već joj je spremna zamjena) jer ima obezbijeđenu otpremninu od 24 neto zarade, definisanu ugovorom o radu, a predsjednik Odbora direktora ima iskustva sa isplatama otpremnina pa ponovnog zapošljavanja u državnim organima. O tome i o još ponešto drugom prilikom – zaključio je bivši menadžment IRF-a.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *