Region zbog odliva mozgova gubi milijarde eura

Dodajte komentar

Zapadni Balkan svake godine gubi više milijardi eura zbog migracije mladih, pokazuju rezultati istraživanja Vestminsterske fondacije za demokratiju i Instituta za razvoj i inovacije.

Studija procjenjuje da je gubitak u oblasti obrazovanja zbog odlaska mladih od 840 miliona do 2,46 milijardi eura godišnje, prenosi EU Observer.

Zapadni Balkan također gubi oko 3,08 milijardi od rasta BDP zbog migracije mladih, što je ukupno oko 5,5 milijardi eura godišnje.

Studija ocjenjuje da obrazovanje pojedinca računajući osnovnu i srednju školu i fakultet košta 25.000 eura.

Emil Atanasovski, direktor Vestminsterske fondacije za demokratiju (WFD) za Zapadni Balkan, kaže da visokokvalifikovana snaga ima benefite od globalne ekonomije jer se zemlje koje su destinacije mladima takmiče kome će da ponude bolje uslove za ostanak u zemlji kako bi privukli visokokvalifikovane ljude. WFD je osnovana 1992. a finansira je britanska vlada.

Atanasovski kaže da za razliku od nekih istočnih zemalja gdje su migracije počele kada su te zemlje ušle u Evropsku uniju, migracije sa Zapadnog Balkana su trend koji traje više od pola vijeka.

Neki od razloga za iseljenje su bili raspad Jugoslavije, ratovi devedesetih godina i ekonomske posljedice koje su ti događaji donijeli.

BiH je jedna od najpogođenijih zemalja u regionu, a neke studije pokazuju da skoro polovina stanovništva koje je rođeno u toj zemlji više ne živi tamo.

Kosovo je, na primjer, od 2007. do 2018. izgubilo oko 15 posto stanovništva.

Struktura migranata se promijenila, pa sada u inostranstvo odlaze mladi koji žele da tu studiraju ili su završili studije na Balkanu pa budućnost traže u inostranstvu, prenijela je Beta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *