Njemačka će se zadužiti za rekordnih 482 milijarde eura do kraja ove godine

Dodajte komentar

Njemačka planira ove godine da izda dužničke hartije od vrijednosti u rekordnom iznosu od 482 milijarde eura otkada koristi taj instrument uprkos smanjenom iznosu duga koji će biti izdan u četvrtom tromjesečju godine.

Savezna agencija za finansije objavila je da će u razdoblju od oktobra do decembra Njemačka izdati 104 milijarde eura dužničkih hartija od vrijednosti kada se uključi dug indeksiran za inflaciju, prenosi Poslovni.hr.

Radi se o četiri milijarde eura manje od početnog plana, a razlozi za to leže u činjenici da je finansijsku podršku u krizi izazvanoj posljedicama Covida-19 koju nudi fond za stabilizaciju privrede (WSF) zatražilo manje firmi nego su tamošnje vlasti očekivale.

Manje od očekivanja

Savezna agencija za finansije objavila je da će se na tržištima kapitala zadužiti za 47 milijardi eura na još 57 milijardi eura na tržištima novca. U konačnici će se tako, uprkos ponešto smanjenim potrebama, najjača evropska privreda zadužiti za rekordnih 482 milijarde eura.

Njemački ministar finansija Olaf Scholz od parlamenta je opet, drugu godinu zaredom, formalno zatražio suspenziju ustavne obveze ograničenja zaduživanja kako bi se dopustio neto novih (do) 240 milijardi eura duga u ovoj godini za ublažavanje efekta korona krize i podršku tamošnjoj ekonomiji. Prema pisanju Reutersa, Vlada mora refinansirati i zaduženja koja dospijevaju na naplatu.

Samo u ljetnom kvartalu, Njemačka je otplatila, odnosno reprogramirala, više od 100 milijardi eura starog duga.

S jačanjem inflacije i rastom kamatnih stopa na horizontu na tržišta se vraća neizvjesnost pa se fokus opet okreće prema ulaganjima u obveznice. Obveznička tržišta godinama su u drugom planu zbog milijardi eura (i dolara) likvidnosti koje su centralne banke napumpale u sistem podgrijavajući dionička tržišta. Izdašni monetarni paketi koji dosežu 30 biliona dolara, triput više nego 2008. pritišću prema dolje troškove zaduživanja, prenosi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *