Nema plate za nevakcinisane

Njemačke zdravstvene vlasti planiraju nova pravila prema kojima nevakcinisani radnici ne bi primali naknadu za platu, ukoliko bi ih mjere korona virusa primorale na karantin.

Ta nova pravila priprema njemačko Ministarstvo zdravlja, a trebalo bi da stupe na snagu najkasnije 11. oktobra, prenosi Rojters.

Ova nova pravila uticala bi na ljude koji su pozitivni na korona virus, kao i na one koji se vraćaju sa putovanja iz zemalja koje su označene kao “visoko rizične”, a koje sada uključuju Veliku Britaniju, Tursku i dijelove Francuske.

Nevakcinisani putnici iz takvih zemalja moraju da budu u karantinu najmanje pet dana, a oni koji su vakcinisani ili su se nedavno oporavili od virusa ne moraju.

Sindikati su iznova kritikovali ovu mjeru vlade koju smatraju nekom vrstom prisile.

„Naravno da i mi građane pozivamo da se vakcinišu u što većem broju. Ali sukob oko vakcinacije prenositi u kompanije i tako unositi razdor nije pametna odluka“, rekao je Hans-Juergen Urban, član uprave najvećeg njemačkog sindikata IG Metall.

Većina njemačkih saveznih pokrajina uvela je za posjete ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima pravilo ulaska samo za vakcinisane, one koji su ozdravili ili one koji mogu pokazati  negativan test.

Preduzetnicima je istovremeno ostavljeno da biraju hoće li u svoje objekte puštati samo vakcinisane i one koji su ozdravili čime se izbjegava pravilo distance što opet omogućuje bolje popunjavanje kapaciteta.

Check Also

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Postupak oko prijedloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića Vektru Jakić, koju traži Uprava …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *