Kočan: Ne postoje dokazi o štetnim efektima 5G mreže

5G tehnologija u Crnoj Gori trebalo bi da bude puštena u komercijalni rad do kraja naredne godine. Profesor na Elektrotehničkom fakultetu dr Enis Kočan kazao je da ne postoje dokazi o bilo kakvim štetnim efektima 5G mreže. Sva ta zračenaj spadaju u nejonizujuća što znači da ne mogu da izazovu promjenu strukture ljudskog tkiva i ne mogu imati kancerogeno dejstvo. To je neosporno i sva istraživanja to potvrđuju.

Kočan gostujući u Jutarnjem programu upozorava da treba biti pažljiv pri izboru izvora informacija o 5G mreži. Tačno je, kaže, da određeni aspekti čine 5G mrežu karaterističnom u odnosu na prethodne.

“Tu je implementacija mnogo većeg broja baznih stanica koje će biti bliže krajnjim korisnicima i otuda bojazan, drugo – prvi put se implementiraju za ove sfrhe frekfencije takozvanih milimetarskih talasa. Oni daju mogućnost mnogo većih brzina podataka i oni će se implementirati samo na manjim rastojanjima reda par stotina metara”, kazao je Kočan.

Ističe da do ada ne postoji dovoljan broj naučnih ispitivanja tačnih efekata tih milimetarskih talasa ali to je, kaže, naučna zajendica uzela u obzir.

“Dosadašnja naučna istraživanja su pokazala da nema ni jednog dokaza da postoje ikakvi štetni efekti od ovih opsega”, kazao je Kočan.

Ukazuje na velike dobrobiti 5G mreže.

“Ne kaže se džabe da je 5G mreža svih mreža. ona je veliki iskorak u odnosu na sve dosadašnje mreže”, kazao je.

Osim krajnjeg korisnika 5G mreža, kako dodaje, ima za cilj industriju, digitalizaciju industrije, privrede, odnosno kompletnu digitalizaciju poslovanja društva.

“Ona predstavlja otvorenu platformu za pojavu novih servis provajdera ne samo klasičnih telekomuikacionih operatora i treba naći najbolje modele kako iskoristiti tu platformu, treba je shvatiti kao komunikacioni alat koji daje mnogo više mogućnosti nego sve dosadašnje mreže koji treba da omogući bukvalno četvrtu industrijsku revoluciju i punu implementaciju koncepra interneta stvari a oblasti primjene su od zdravstva, transporta, pametne poljopriverde, pametni gradovi, neslućene su mogućnosti primjene”, kazao je Kočan.

Check Also

Uskoro i u EU: vještačka inteligencija zapošljava, otpušta, bira šefove

Vještačka inteligencija se već neko vrijeme koristi u sektoru takozvane „gig -ekonomije“, u kojoj uglavnom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.