5G investicija budućnosti, a benefiti se tiču ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja

Dodajte komentar

5G je investicija budućnosti, njeni benefiti se tiču ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja, a ne postoji nijedna naučna studija koja navodi da može postojati negativan uticaj 5G tehnologije na zdravlje i životnu sredinu ukoliko se radi po pravilima i jasno definisanim parametrima.

To je saopštio direktor Sektora za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović, na panel diskusiji „5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?“, koju je ove sedmice organizovao Crnogorski Telekom.

Banović je rekao da je Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori u junu uspješno testirao 5G mrežu u tzv. „realnim uslovima“ u Bijelom Polju i Beranama.

„Krenuli smo, cilj nam je da edukujemo javnost sa što više konkretnih primjera da bi otklonili sve nedoumice koje imaju građani, sa druge strane da predstavimo sve benefite i dobre stvari za društvo, koje će 5G donijeti, kao i da ukažemo da je potrebno dodatno raditi na svim nivoima da bi se obezbijedila puna primjena 5G tehnologije u narednih 5, 10, 15 godina“, rekao je Banović.

Ukazao je da je 5G investicija budućnosti ne samo za operatore, nego i za državu i cijelo društvo, sa ciljem „da dođemo do treće faze, odnosno do modela koji podrazumijevaju automatizaciju procesa, industrijalizaciju, robotiku, senzoriku“.

„5G mreža u budućnosti trebalo bi da buda mreža koja će biti korištena prvenstveno od strane mašina, odnosno senzora, a 80 odsto korisnika će biti korisnici koji nisu živa bića, dok ovih 20 odsto su korisnička baza koju sada imamo. To je veliki zalogaj i za mnogo veće i ekonomski naprednije države, nego što smo mi. Ali, mislim da kroz pravilno adresiranje tema kojima ćemo se baviti i jasan put i planiranje, smatramo da će do ovoga doći“, kazao je Banović.

Vjeruje da će svi zajedno naći model koji će pokazati da investicija za 5G mora biti opravdana.

„Država mora mnogo više da se uključi, jer benefiti se tiču generalno ekonomskog, industrijskog i privrednog razvoja, tako da smatram da smo na vrijeme krenuli sa ovom pričom i da će to sve u u budućnosti dati rezultate“, rekao je Banović.

Kada je riječ o zabrinutosti dijela javnosti za zdravlje i životnu sredinu, kazao je da ne postoji nijedna naučna studija koja navodi da može postojati negativan uticaj 5G tehnologije ukoliko se nešto primjenjuje po pravilima i jasno definisanim parametrima.

„Jedini ispravan put je da se konstantno transparentno široj javnosti komunicira sve vezano za 5G bazirano na činjenicama, dokazima, ali i da nadležne institucije, država i operatori rade redovna mjerenja da bi se utvrdilo da se sve radi po propisima, odnosno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti“, objasnio je Banović.

Cijela diskusija „5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?“ može se pogledati na videu ispod:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *