Evergrande izbjegao bankrot

Glavna podružnica kineske Evergrande Grupe saopštila je da je postigla dogovor sa imaocima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu, što je doprinijelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kineska centralna banka je, takođe, “ubrizgala” 90 milijardi juana (14 mlrd USD) u bankarski sistem kao znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su se otvorila i stabilizovala nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni, prenosi agencija Reuters.

Kompanija Hengda Real Estate Group, glavna podružnica Evergrande Grupe, navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospjeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica “već riješena kroz privatne pregovore”.

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 mil USD) kamate na obveznicu.

Evergrande međutim nije pomenuo isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 mil USD, koja takođe sutra dospjeva na naplatu, ili 47,5 mil USD koji dospijevaju na naplatu sljedeće nedjelje.

Prezadužena kompanija Evergrande je toliko “isprepletena” sa širom kineskom ekonomijom da su njena sudbina i strah od prelivanja krize, prouzrokovali ogromnu nervozu na globalnim tržištima akcija i obveznica.

Check Also

Evropa sad Šćekiću: Ako nema novca u Fondu zdravstva, zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.