Švajcarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

Dodajte komentar

Njemački zavod za statistiku (Destatis) objavio je istraživanje u kojem uspoređuje cijene u 36 evropskih država. Uzete su cijene iz jula ove godine, koje pokazuju da je u Europi najskuplji život u Švajcarskoj, dok je najjeftiniji u Turskoj.

„Bilo radi posla, studija ili odmora, međunarodno poređenje nivoa cijena za privatnu potrošnju pomaže pri planiranju vašeg budžeta za boravak u inostranstvu“, navode iz nemačkog Zavoda za statistiku.

Švajcarska najskuplja za život u Evropi, Turska najjeftinija

„Troškovi života bili su najskuplji u Švajcarskoj u julu 2021. godine. Tamo je nivo cijena bio za 51 odsto viši nego u Njemačkoj. Nasuprot tome, troškovi života u Turskoj bili su za dvije trećine, 64 odsto, niži nego u Njemačkoj i najniži od svih poređenih zemalja“, ističe se u saopštenju za medije.

Kada je riječ o Hrvatskoj, u njoj je život 36 odsto jeftiniji nego u Njemačkoj.

Osim u Švajcarskoj, troškovi života bili su veći u većini njemačkih susjednih zemalja; u Danskoj su potrošači morali platiti 28 odsto više za kupovinu reprezentativne korpe proizvoda, u Luksemburgu za 25 odsto, u Holandiji za sedam odsto, u Belgiji i Austriji po pet odsto više nego u Njemačkoj, u Francuskoj za četiri odsto.

Poređenje s drugim evropskim zemljama pokazuje neke ogromne razlike u troškovima života: oni su bili 40 odsto veći na Islandu i 30 odsto veći u Norveškoj, nego u Njemačkoj.

Nasuprot tome, život je u Poljskoj je 46 odsto jeftiniji od njemačkog, a u Češkoj 28 odsto.

U Hrvatskoj je hljeb samo jedan odsto jeftiniji nego u Nemačkoj

Cijene su manje u istočnoj nego u zapadnoj Evropi. U Bugarskoj, Rumuniji i Bosni i Hercegovini troškovi života su oko 50 odsto niži u odnosu na Njemačku. Litvanija i Hrvatska su po 36 odsto ispod Njemačke, Španija 13 i Italija devet odsto.

U Hrvatskoj su cijene hrane i pića osam odsto niže nego u Njemačkoj, dok je cijena hljeba samo jedan odsto manja. Meso je 15 odsto jeftinije nego u Njemačkoj, riba 29 odsto, a mliječni proizvodi i jaja pet odsto. Voće i povrće je 16 odsto jeftinije, no zato su alkoholna pića 17 odsto skuplja nego u Njemačkoj. Cigarete su 37 odsto jeftinije, obuća i odjeća 16 odsto, a restorani i hoteli su jeftiniji u prosjeku 19 odsto.

Za kupovnu moć važne cijene, ali i plate

Podaci se temelje na rezultatima Evropskog programa poređenja o paritetima kupovne moći Statističkog zavoda Evropske unije (Eurostat) i izračunima njemačkog Federalnog zavoda za statistiku. U obzir je uzeta razina cijena za 15 kategorija, uključujući hranu i piće, energiju, restorane i hotele.

Pariteti kupovne moći utvrđuju se na osnovu nacionalnih istraživanja cijena i predstavljaju kupovnu moć nacionalnih valuta u različitim zemljama. U svom najjednostavnijem obliku pariteti kupovne moći su odnosi cijena za isti proizvod u dvije zemlje u odgovarajućim nacionalnim valutama.

Pariteti kupovne moći pokazuju koliko valutnih jedinica određena količina robe i usluga košta u različitim zemljama.

No, da bi podaci o cijenama bili stavljeni u pravi kontekst, treba navesti i koja je prosječna plata u Njemačkoj, odnosno u Hrvatskoj. Prosječna mjesečna neto zarada u Hrvatskoj je nešto veća od 7.000 kuna, dakle manje od hiljadu eura, dok je u Njemačkoj prosječna mjesečna plata oko 2.500 eura.

Dakle, Hrvati zapravo imanju mnogo manju kupovnu moć od Njemaca, jer iako imaju većinom niže cijene istih proizvoda u trgovinama, imaju i manje novca za kupovinu tih proizvoda.

Izvor: Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *