Stranci se interesuju za FinTech u Crnoj Gori

Centralna banka Crne Gore (CBCG) nedavno je uspostavila FinTech Hub – platformu putem koje njen ekspertski tim daje odgovore i savjete zainteresovanima o novim tehnologijama i finansijskim uslugama.

Ovaj trend koji u svijetu finansija postoji još od pojave prvih kompjutera, danas zalazi u sve segmente bankarskog poslovanja, te postaje nezaobilazan i u svakodnevnom životu. Uz to, razvoj i primjena tehnologije uvela je nove učesnike i novu dinamiku, kao i novi termin – „fintech“ (engl. financial technology) za opisivanje uticaja novih tehnologija na industriju finansijskih usluga. FinTech obuhvata različite proizvode, softverske aplikacije, procese i poslovne modele koji transformišu tradicionalni način pružanja bankarskih i finansijskih usluga, što podrazumijeva i poseban regulatorni okvir.

Kako je rečeno Dnevnim iz CBCG, inovativna primjena novih tehnologija i rješenja poput instant paymenta, mašinskog učenja, IoT (Internet of Things – internet stvari), blokchain-a, Big data analitike, biometrije, uticali su na razvoj potpuno novih korisničkih servisa i iskustava, povećanje efikasnost ili unapređenje postojećih procesa.

S druge strane, fintech inovatori često imaju dilemu – kako se inovacije iz oblasti bankarskih i platnih usluga “uklapaju” u postojeću regulativu

Fintech Hub je platforma koju je Centralna banka Crne Gore pokrenula kako bi podstakla, ohrabrila i pomogla svima koji imaju ideju, preduzetničku inicijativu ili su već pokrenuli svoj biznis iz domena finansijskih tehnologija.

To je novi, nadamo se, lakši i jednostavniji, način komunikacije sa Centralnom bankom Crne Gore, namijenjen svima kojima je potrebno mišljenje i tumačenje o regulatornim pitanjima koja su u njenoj nadležnosti. Veb platforma za dijalog omogućava efikasan i neposredan način za predstavljanje inovacija i potencijalnih dilema“, kazali su i CBCG, te napomenuli da je fintech platforma vezana za inovacije iz oblasti bankarskih i platnih usluga.

Platforma

Pri dizajniranju platforme, posebno su vodili računa da ona bude što konkretnija i preciznija, kako bi korisnicima olakšali i ubrzali pristup. Tako je i upitnik, koji treba popuniti, prilagođen je svima i dostupan na veb strani.

„Potrebno je što preciznije opisati ideju i prateće nedoumice, kako bi tim CBCG mogao precizno i u što kraćem roku da pruži odgovor.

Naglašavamo i da CBCG FinTech Hub počiva na principima povjerljivosti i zaštite privatnosti ličnih podataka, a informacije i dokumentacija koje se razmijene u ovom procesu tretiraju se kao strogo povjerljiva poslovna tajna“, ističu iz vrhovne monetarne institucije.

Podaci

Podaci se koriste isključivo za tumačenje poslovnog modela i procjenu uticaja inovacije na razvoj platnih i finansijskih usluga u Crnoj Gori, odnosno globalno, a kako bi zainteresovani dobili što kvalitetnije odgovore.

„Upiti za FinTech Hub počeli su da pristižu već prvog dana rada platforme, a kuriozitet je da su iz – inostranstva. Iskreno se nadamo da će aktivnosti koje CBCG sprovodi u cilju podsticanja inovativnosti i primjene savremene tehnologije u finansijskom sektoru, uticati da dobijamo i upite od kompanija i pojedinaca iz Crne Gore“, dodaju iz CBCG.

Unapređenje

Zahvaljujući Fintech Hub-u, u CBCG smatraju da će imati bolji uvid u planove, trendove i konkretne aktivnosti sa svim specifičnostima novog finansijskog poslovanja.

„Kao regulatoru bankarskog i platnog sistema, informacije koje dobijamo putem platforme mogu biti od velikog značaja prilikom planiranja i iniciranja izmjena, dopuna ili donošenja novih propisa u ovoj oblasti. CBCG je strateški opredijeljena da podstiče i stimuliše – u domenu svojih nadležnosti i ingerencija – razvoj i unapređenje servisa i usluga koji se nude građanima. Istovremeno, naša misija je i finansijska edukacija u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa, te stabilnost sistema i zaštita korisnika finansijskih usluga i drugih učesnika na finansijskom tržištu“, zaključuju iz CBCG.

Izvor: Dnevne

Check Also

CUP pozvao potencijalne konstituente buduće vlade: Pokrenite stvarni a ne simulirani socijalni dijalog

Crnogorsko udruženje poslodavca (CUP) smatra za potrebno da upravo u sred predizbornih aktivnosti političkih partija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.