Poljska će plaćati 500.000 eura dnevno sve dok ne zatvori rudnik uglja

Dodajte komentar

Evropski sud pravde naložio je Poljskoj da mora plaćati kaznu od 500.000 eura dnevno sve dok bude držala rudnik uglja Turow aktivnim.

Češka Republika iznijela je cijeli slučaj pred sud kako bi prisilila Poljsku da konačno zatvori pomenuti rudnik, javlja Deutsche Welle.

Evropski sud pravde kaznio je Poljsku dnevnim penalima od 500.000 eura u odluci donešenoj u ponedjeljak kao odgovor na odbijanje te zemlje da zatvori rudnik lignita Turow u blizini češke granice.

Češka je podnijela žalbu sudu zbog pritužbi da rudnik predstavlja prekograničnu opasnost po životnu sredinu i posebno utiče na kvalitet zraka i vode.

U maju je nadležni sud EU naredio Poljskoj da zatvori rudnik, što je Poljska odbila učiniti. U junu je službeni Prag zatražio od suda EU da kazni Poljsku sa 5 miliona eura (5,9 miliona dolara) dnevno jer nije zaustavila proizvodnju u rudniku.

Iako je dnevna novčana kazna koju je odredio sud znatno manja, Češka i dalje gleda na presudu kao na polugu u bilateralnim pregovorima o tom pitanju, koji su u toku.

Dnevna kazna nastavit će se naplaćivati ​​sve dok se rudnik ne zatvori.

Uprkos presudi, Poljska je saopćila da ostaje pri svojoj odluci da rudnik ostane otvoren.

“Obustava rada u rudniku Turow ugrozila bi stabilnost poljskog elektroenergetskog sistema”, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller.

Nasuprot tome, Jakub Kulhanek, češki ministar vanjskih poslova, pozdravio je presudu.

“Glavni cilj ostaje isti – pristup pitkoj vodi sa češke strane ne smije biti ugrožen”, napisao je ministar na Twitteru.

Poljska tvrdi da bi zatvaranje rudnika Turow ugrozilo energetsku neovisnost zemlje.

Rudnik, koji radi od 1904. godine, napaja elektranu koja Poljskoj osigurava oko 7 posto ukupne proizvodnje energije. Turow takođe zapošljava 4.000 radnika.

I Njemačka i Češka Republika žalile su se na povećanje buke i prašine uzrokovane širenjem rudnika, iako Poljska tvrdi da obje zemlje imaju svoje rudnike lignita u blizini svojih granica s Poljskom.

Poljska se i dalje oslanja na ugalj za 80 posto svojih potreba za energijom i obećala je da će zatvoriti svoj zadnji preostali rudnik do 2049. godine, u skladu s ciljevima EU.

“Poljska neće ostaviti svoje građane bez energije i ne planira zatvoriti rudnike preko noći. Ovo je sudska pljačka i krađa ‘usred bijela dana’. Nećete dobiti ni cent od nas”, napisao je na Twitteru Marcin Romanowski, zamjenik poljskog ministra pravde.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *