Podgorica će dobiti novi urgentni blok na 10.500 kvadrata

Dodajte komentar

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je proceduru prikupljanja dokumentacije za izgradnju novog zdravstvenog objekta na Kruševcu pa je od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zatražilo urbanističko-tehničke uslove (UTU) za gradnju novog Urgentnog bloka. Objekat je, kako piše u zahtjevu koji je Jelena Borovinić Bojović, ministarka zdravlja, uputila Ratku Mitroviću, ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, planiran na prostoru između zgrade Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i glavne zgrade Kliničkog centra.

– U novom zdravtstvenom objektu, ukupne površine 10.500 m2, biće smješteni Urgentni centar sa pratećim sadržajima, operacionim salama, intezivnom jedinicom, bolesničkim sobama i dijagnostikom. Katastarska parcela UP-12, koja čini dio katastarske parcele broj 1284/1 KO Podgorica, površine 67.287 kvadrata u zahvatu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Klinički centar Crne Gore. U prilogu akta dostavljamo skicu parcele sa naznačenim objektom i list nepokretnosti 4397-prepis za parcelu – piše u zahtjevu koji potpisuje Jelena Borovinić Bojović.

Kako bi se stvorili uslovi za izgradnju novog Urgentnog bloka, odbornici u Skupštini Glavnog grada su krajem oktobra prošle godine ustupili državi dva dvosobna stana radi regulisanja naknade za eksproprisane stambene jedinice u krugu Kliničkog centra.

– Klinički centar Crne Gore obratio se gradonačelniku Glavnog grada 27. januara 2020. godine, kojim traže podršku Glavnog grada u obezbjeđivanju naknade po osnovu eksproprijacije dva stana u vlasništvu porodica Đurović i Radojević koji se nalaze u objektu u krugu Kliničkog centra, a koji su eksproprisani rješenjima Direkcije za nekretnine Područna jedinica Podgorica iz 1998. godine, dodjelom stanova, čime bi se stvorili uslovi za izgradnju novih objekata Kliničkog centra i omogućila bolja i kvalitetnija zdravstvena zaštita građana. Imajući u vidu činjenicu da objekti za zdravstvo predstavljaju državne objekte od opšteg interesa, te da se izgradnjom ovih objekata stvaraju uslovi za unapređivanje uslova života i zdravlja stanovništva kako glavnog grada, tako i države, ocijenjeno je da zahtjevu treba udovoljiti – pisalo je u skupštinskoj odluci koju su 29. oktobra prošle godine usvojili odbornici, prenosi portal eKapija.

U odluci je tada pisalo da su opredijeljene dvije stambene jedinice iz imovine Glavnog grada, i to stan od 59 kvadrata na drugom i stan od 59 kvadrata na četvrtom spratu, u objektu broj 1 koji je na katastarskoj parceli broj 4534/27 KO Podgorica III.

– Članom 1 i 2 odluke predviđeno je da se opisane stambene jedinice prenose u svojinu Crnoj Gori, za potrebe JZU Klinički centar Crne Gore, kao korisnika eksproprijacije, radi regulisanja naknade porodicama čiji stanovi su eksproprisani rješenjima iz 1998. godine, a koji se nalaze u objektu broj 6 na katastarskoj parceli broj 1284/1 KO Podgorica I, u krugu Kliničkog centra Crne Gore, na kojoj lokaciji je planirana izgradnja objekta novog urgentnog bloka, čime Glavni grad doprinosi ostvarenju javnog interesa u oblasti zdravstva – pisalo je u dokumentu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *