Piste konačno dobijaju upotrebnu dozvolu

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Aerodromi Crne Gore (ACG) zatražili su od Direktorata za građevinarstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma upotrebnu dozvolu za radove u vazdušnoj luci u Podgorici koji su završeni još 2005. godine, ali im ona još nije odobrena.

Kako pokazuju dokumenta iz tog resora, u pitanju je još jedna u nizu dozvola koje podgorički aerodrom nije zvanično imao, a koji su – sasvim sigurno – neophodni ne samo za njegov rad, već i za nastavak procedure vezane za koncesije.

ACG su rekonstruisali piste na podgoričkom aerodromu tokom 2005. i 2006. Tada su proširene četiri i izgrađena još jedna rulna staza, obnovljene spojnice i platforma za parkiranje aviona.

Nakon tri mjeseca probnog rada, komisija je izdala 15 . novembra 2006. godine izdala tehnički izvještaj o izvedenoj rekonstrukciji i u njemu predložila normalan rad aerodroma. Izvršni direktor aerodroma Goran Jandreoski zatražio je od resornog ministarstva upotrebnu dozvolu za piste, dostavljajući većinu potrebnih dokumenata. Međutim, ministarstvo je odbilo zahtjev dok im ACG ne dostavi potvrdu o uplati naknade za uređenje građevinskog zemljišta opštinskoj Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice.

Tender ponovo aktuelan

Podsjećamo, tender za koncesioni zakup aerodroma u Podgorici i Tivtu raspisan je 2019. godine. Prijavilo se sedam kompanija, a komisija je zaključila da uslove ispunjavaju: Incheon International Airports Corporation (Južna Koreja), GMR Airports Limited (Indija), Groupe ADP Consorciume – TAV Havalimanlari Holding i Aeroports Paris Intenacional (Francuska i Turska) i Corporation America Airports (Luksemburg), pa su pozvane da dostave ponude za zakup.

Kako procedura nije završena prije početka pandemije kovid -19, tender je postao neizvjesan. Ipak, mediji su nedavno objavili kako će 27. septembra u hotelu Hilton u Podgorici predstavnicima Vlade svoje ideje predstaviti iz CAA, ADP-TAV i IIAC. Prema uslovima tendera, za 30-godišnji zakup vazdušnih luka koncesionar će odmah dati najmanje 100 miliona eura, imati obavezu od najmanje pet miliona, odnosno deset odsto koncesione naknade na godišnjem nivou, uz 200 miliona eura investicija.

Odobrenje nakon 14 godina

Zgrada Aerodroma Podgorica rekonstruisana tokom 2006. i 2007. godine, kada je komisija koja vrši tehnički pregled dala saglasnost na upotrebu novog objekta. U dokumentaciji koju je ACG predala u više navrata tokom januara i februara 2020, te juna ove godine, nalazi se i potvrda o plaćanju opštinske naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od 16. januara 2021, a na osnovu ugovora iz 2006. Upotrebna dozvola konačno je izdata 30. juna ove godine.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *