Bafet: Ulažite u biznis koji svaka budala može da vodi

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, američki investitor Voren Bafet smatra da, umjesto u gazdu, treba ulagati u “biznis koji svaka budala može da vodi”.

Briljantni i dobro obrazovani menadžeri sinonimi su za kompanije poput Marka Cukerberga, Elona Maska ili Džefa Bezosa. Međutim, Bafet smatra da, umjesto u gazdu, treba ulagati u “biznis koji svaka budala može da vodi”, jer ulaganje u kompaniju na osnovu njihovih lidera, nekada, i nije najbolja opcija.

U intervjuu koji je dao za Anketni odbor finansijske krize 2010. pitali su ga šta ga privlači u upravljanju Moody`s – agencije za kreditni rejting, koja je bila u centru debakla hipotekarnih hartija od vrednosti, kada je pravio svoju početnu investiciju.

“Nisam ništa znao o upravljanju Moody’s. Kada se menadžment sa briljantnom reputacijom zakači za posao sa ugledom loše ekonomije, to je reputacija biznisa koja ostaje netaknuta”, rekao je Bafet.

Bafet ističe da ako imate dovoljno dobar posao, ako imate monopol nad novinama, ako imate televizijsku stanicu, “onda biznis može da pokrene i vaš rođak idiot”. On je istakao da ako imate stvarno dobar posao, ne postoji razlika u tome ko ga pokreće.

Ukratko, Bafet smatra da bi moglo da bude pametno ulagati u preduzeća koja će doneti profit, ne obazirući se na to “ko pokreće šou”, piše BIZLife.

Check Also

Broj putnika na evropskim aerodromima udvostručen u 2022.

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima je konačno počeo da se oporavlja od krize izazvane kovidom-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.