Hakeri vraćaju 260 miliona dolara imovine ukradene u najvećoj kripto pljački ikada

Dodajte komentar

Preko jedne trećine od 613 miliona dolara kripto valute ukradene sa blockchain platforme Poly Network vraćeno je u glavnu knjigu, a haker je rekao da je jednu od najvećih kripto pljački ikada počinio iz zabave.

Otprilike dan nakon što je postala žrtva najveće pljačke u istoriji kriptovaluta po obimu ukradene imovine, Poly Network je objavila da je navodni počinilac ili počinioci hakovanja vratio oko 260 miliona dolara u bitkoin, ethereum i poligon tokenima ukradenim u napadu.

Međutim, od četvrtka uveče nedostaje oko 353 miliona dolara ukradene imovine, navodi platforma.

Hakovanje je uznemirilo svijet kriptovaluta, a zloglasno hakovanje Mt. Gok iz 2014. godine, koje se smatra najvećim do sada, izgleda sitno u poređenju sa ovim. Hakovanje Mt. Gok je na kraju rezultirao bankrotom berze nakon što su lopovi u to vrijeme ukrali bitcoin u vrijednosti 450 miliona dolara.

Oni koji stoje iza hakovanja Poly Networka, naizgled su poslušali molbe platforme da vrate tokene. Obraćajući se hakerima direktno u srijedu, Poly Network je upozorila da nije “pametno” da hakeri pokušavaju s bilo kakvim daljim transakcijama s obzirom na pažnju koju su privukli na sebe i napomene da su žrtve “desetine hiljada” običnih članova kripto zajednice. Poly Network navela je tri adrese za hakere na koje mogu da vrate ukradene tokene, što su oni uradili nekoliko sati kasnije, na iznenađenje nekih posmatrača.

U improvizovanoj sesiji pitanja i odgovora koja je održana kroz bilješke o transakcijama, napadač je tvrdio da su željeli da otkriju ranjivost u pozivima na platformi da bi „pobijedili sve insajdere ili hakere“. Nazvavši Poly Network „pristojnim sistemom“, haker je objasnio da ne žele otkriti „grešku“ projektnom timu jer „svako može biti izdajnik“.

Tvrdili su da je „čuvanje“ imovine na sigurnom računu „jedino rješenje“. U narednim porukama napadač je rekao da su ljuti na mrežu što ih je učinila žrtvenim jarcem prije nego što su imali priliku da objasne, i insistirao je da nemaju namjeru da peru kovanice. „To je uvijek plan! Ne zanima me mnogo novac ”, rekao je napadač tvrdeći da su hakovanje izvršili „iz zabave”.

Tvrdeći da je njihova motivacija bila “da učine nešto kul, ali ne i štetno”, haker je podigao još više obrva tražeći donacije u znak podrške svom triku.

Do sada je napadač prikupio oko 3.500 dolara – daleko od tokena vrijednih 613 miliona dolara ugrabljenih sa platforme.

Poly Network je transnacionalna decentralizovana finansijska platforma koja funkcioniše na Binance Smart Chain, Ethereum i Polygon blokovima, povezujući ih na jednom sajber-mjestu tako da mogu da preskoče posrednike, čineći tako prenos novca jednostavnijim i jeftinijim.

Izvor: Logicno.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *