Francuska domaćinstvima dijeli po 100 eura za plaćanje viših računa za struju

Dodajte komentar

Domaćinstvima širom Evrope prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i gasa.

Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 miliona domaćinstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz kancelarije premijera.

Premijer Jean Castex objavit će tokom dana da će pogođena domaćinstva automatski primiti isplatu u decembru, priopćeno je iz premijerove kancelarije.

Domaćinstvima širom Evrope prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina. Udruge za zaštitu potrošača upozorile su da bi poskupljenje moglo značiti “energetsko siromaštvo” za najranjivije društvene grupe u Evropi.

Cijene struje rastu u posljednje vrijeme u mnogim zemljama zbog pojačane potražnje za prirodnim plinom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih gasova.

Proteklih su tjedana cijene struje na fizičkom tržištu dosegnule rekordnih 154,16 eura po MWh, prema španskom tržišnom operateru OMIE. Španska vlada usvojila je zato proteklog utorka paket kriznih mjera kako bi obuzdala visoke cijene struje i gasa, najavljujući ograničenje poskupljenja gasa i zarade elektroenergetskih kompanija.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *