Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Dodajte komentar
Budva

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve neizvjesno zbog epidemiološke situacije. Hotelijeri su zadovoljni samo ako ne bude zatvaranja. Imaju dobre najave, ali i otkazivanja. Gosti u Budvi su sada uglavnom stranci, pretežno Ukrajinci, Poljaci, bude i poneki Evropljanin ili Rus, dok su iz regiona većinom penzioneri. Turistički poslenici smatraju da se naredna sezona mora bolje organizovati i da masovni turizam nije za Crnu Goru, jer to naša infrastruktura ne može više izdržati.

Prema podacima Turističke organizacije Budve u prijestonici crnogorskog turizma trenutno boravi više od 20.000 gostiju, što je na nivou od oko 60 odsto iz 2019. godine.

Statistika

– Preko 8.000 gostiju boravi u hotelima, dok oko 12.000 gostiju u privatnom smještaju. Epidemiološke mjere svakako utiču na promet gostiju u svakoj zemlji, pored onih koje su na snazi u Crnoj Gori trenutno, a za koje se može reći da nijesu previše rigorozne, turisti moraju voditi računa i o mjerama koje su na snazi u zemljama iz kojih dolaze, pogotovo kada je u pitanju povratak – kazali su iz TO Budva.

Nakon komunikacije sa budvanskom turističkom privredom, a vezano za popunjenost kapaciteta za vrijeme postsezone, kao i za cijene u istom periodu, imaju saznanja da interesovanja i najave za hotelski smještaj postoje tokom cijelog septembra, s tim što je sve još uvijek neizvjesno.

– Ukoliko ne bude zatvaranja, hotelijeri koji su se javili su zadovoljni najavama za septembar. Veće je interesovanje individualnih gostiju nego grupa. Što se oktobra tiče, interesovanje je trenutno manje – kazali su iz TO Budva.

Kada je u pitanju struktura gostiju u hotelskom smještaju, tvrde da su u svim hotelima zastupljena slična tržišta – Ukrajina, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Rusija, Izrael, Albanija, Poljska, Turska, Francuska, Njemačka, Italija, Mađarska, Crna Gora.

– U privatnom smještaju su najbrojniji gosti su sa tržišta Rusije, Ukrajine, Srbije i Bosne i Hercegovine – kazali su iz TO Budva dodajući da je trenutno po njihovoj statistici u privatnom smještaju na Budvanskoj rivijeri 12.000 turista.

Pomoćnik generalnog direktora hotela Budva Mića Ivanović kazao je za Pobjedu da im je trenutna popunjenost 70 odsto.

– Do kraja mjeseca imamo najave, ali i otkazivanja. Trenutno nam je najveći broj gostiju iz Egipta i Izraela, a aktivirale su se i Rusija i Njemačka. Dva veća događaja, koja su trebala da se održe krajem mjeseca, su otkazana usljed pogoršanja situacije sa kovidom i rangiranja naše države u opasne destinacije. Do kraja godine imamo još potvrđenih dešavanja i nadamo se da se neće otkazati – mišljenja je Ivanović.

Dodaje i da sezonom moraju biti zadovoljni, poslije užasne 2020. godine.

– Želja ljudi za putovanjima i pristupačnost ulaska u našu državu dovela je do masovnog dolaska gostiju iz regiona. U poređenju sa 2019. godinom u julu i avgustu smo imali goste iz Velike Britanije i Njemačke, ove sezone ih upošte nije bilo. Najveći broj gostiju u sezoni bio je iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Ukrajine i naše države. Broj ostvarenih noćenja je niži nego 2019. godine ali je za dva mjeseca sezone bila veća prosječna cijena sobe – kazao je Ivanović naglašavajući da su rezervacije ulazile svakodnevno i najveći broj rezervacija su bile u zadnji minut.

Ugovori

– Punjenje hotela je bilo iz nedjelje u nedjelju. Većina rezervacija iz ugovora su otkazane ili pomjerene za 2022. godinu. Najveći broj gostiju je bio preko onlajn kanala ili direktnom prodajom – kazao je Ivanović ističući da je ipak vanpansionska potrošnja bila manja nego 2019. godine.

Trenutna popunjenost hotela Avala je 80 odsto tvrdi njen generalni menadžer Nemanja Kuljić, a na osnovu postojećih najava, očekivanja su da se kontinuitet zauzeća produži i ulaskom u kongresnu postsezonu.

– U trenutnoj strukturi dominiraju gosti iz Ukrajine i iz regiona koji su u prethodne dvije godine uzeli značajan procenat u ukupnom broju noćenja, i za koje na osnovu prethodnog iskustva očekujemo da održe dominantno učešće u postsezoni, kao što je to slučaj i u predsezoni – tvrdi Kuljić za Pobjedu.

Najave idu pravcem produžene ljetnje sezone koja će trajati svakako čitav ovaj mjesec do ulaska u period kongresa i pripreme naredne sezone.

– U skladu sa tim relativno visoko zauzeće očekujemo do kraja oktobra – kaže Kuljić.

Iako sa regulatornog nivoa nije bilo jasno definisane stragije sa aspekta destinacije, ipak, kaže, mogu konstatovati da su zadovoljni ovom sezonom, utoliko prije što je od nje zavisio kako dalji opstanak ukupne turističke privrede, tako i pojedinih privrednih subjekata.

– Na osnovu završnih rezultata koji se trenutno naziru, možemo reći da smo prebrodili najteži dio globalne krize i da idemo dalje. O pomenutoj ,,haotičnosti“ možemo govoriti sa aspekta strateškog planiranja na nivou destinacije, koje ove sezone nije bilo sprovedeno na način kao što je to bio slučaj ranije. Izostao je fokus na ciljna tržišta koja su ranije smatrana prioritetnim i na kojima su u svrhu promocije prethodno uloženi značajni resursi (npr. tržišta Zapadne Evrope), što je rezultiralo dominantnim prisustvom sa tržišta regiona koja su i ranije bila dostupna, a što je u krajnjem izazvalo i određene poteškoće zbog prevelike masovnosti i preopterećenosti infrastrukture – kazao je Kuljić.

U tom smislu, smatra da cilj ne treba biti broj ostvarenih noćenja, nego realizovani prihod i prosječna cijena kao mjera uspješnosti turističke sezone.

– U takvim dinamičnim i često nepredvidivim okolnostima koje su se frekventno mijenjale, naša turistička privreda je pokazala izuzetnu fleksibilnost, s obzirom na to da se sa sličnom situacijom niko od nas prethodno nije susretao – kazao je Kuljić.

Tržišta

Po njegovim riječima procenat gostiju iz Zapadne Evrope je ove godine znatno smanjen.

– Ostaje nam da vjerujemo da će naredne godine kao rezultat truda zajednice i pojedinaca doći do znatnog napretka u pogledu epidemiološke situacije te da će nam se vratiti i ovi gosti – mišljenja je Kuljić.

PR Hotelske grupe Budvanska rivijera Jelena Kaluđerović kaže da su zadovoljni trenutnom popunjenošću hotela s obzirom na aktuelnu situaciju.

– Očekujemo da se dobar trend nastavi do kraja mjeseca kao i u oktobru. I dalje dominiraju gosti iz regiona, prije svega iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, kao gosti iz Ukrajine, Rusije, Poljske, Litvanije, Estonije, Francuske, Slovenije, Moldavije, Kazahstana – kazala je Kaluđerović.

Hotelska grupa Budvanska rivijera je i u post sezoni dobrom cjenovnom politikom, obezbijedila odlične uslove za produžetak turističke sezone.

– Kao što je praksa, u ovom periodu osmišljavamo posebne ponude prateći dešavanja na tržištu i osluškujući potrebe gostiju. Uzimajući u obzir aktuelnu situaciju i želeći da svima koji planiraju odmor u najljepšem periodu godine, septembru, obezbijedimo što bolje uslove boravka, u našim hotelima TN Slovenska plaža i Aleksandar u Budvi i hotelu Palas u Petrovcu, ponudili smo cijene sa popustom od 10 odsto i specijalne uslove za boravak djece – kazala je Kaluđerović.

Pored vrlo atraktivne cjenovne ponude, naglašava da se na nivou hotelske grupacije redovno prate zdravstveni protokoli i mjere propisane od strane Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja kako bi se gostima osigurao siguran i prijatan boravak.

– U narednom periodu posebno ističemo realizaciju aranžmana MICE turizma u Turističkom naselju Slovenska plaža gdje je najavljeno održavanje brojnih manifestacija kao što su „Otvoreni ljetnji festival sporta za sve“ koji je toku, zatim Sportske igre sindikata nekoliko velikih crnogorskih kompanija, Međunarodni muzički festival za djecu „Talent fest“ i Međunarodna triatlon trka. U TN Slovenska plaža i hotelu Aleksandar biće smješteni učesnici Evropskog prvenstva u boksu za mlade i Evropskog prvenstva u kik boksu – najavljuje Kaluđerović.

Problemi

Kao problem sa kojim su se suočili ove godine navodi nedostatak adekvatne radne snage, izraženu sezonalnost – ogromno interesovanje gostiju za ljetovanjem u julu i avgustu, last minute rezervacije, generalnu neizvjesnost uzrokovanu pandemijom virusa koja je prisutna cijele godine.

– Gosti Hotelske grupe Budvanska rivijera su prethodnih godina bili gotovo 90 odsto avio gosti. Veliki broj čarter letova najvećih svjetskih turoperatora su realizovani u odnosu na ugovorene kapacitete sa Hotelskom grupom. Gledajući iz te perspektive, takođe se bilježe značajna odstupanja, jer se ove godine bilježi rekordan broj auto gostiju. Razlog tome jeste povećan broj gostiju iz regiona, prema kojem je Crna Gora otvorila granice bez bilo kakvih ograničenja i to je svakako rezultiralo odličnom posjećenošću gostiju sa tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Kosova – objašnjava Kaluđerović.

Direktor restorana Mocart Luka Vučković kaže da su zadovoljni posjetom i u septembru, špicom sezone ali naglašava da predsezone nije bilo. Smatra da će biti dobro ako budu na nivou godine imali 50 odsto prometa što bi ih donekle oporavilo.

Što se tiče broja gostiju, zadovoljni su.

– Računamo sezonu od 1. aprila do 1. novembra. Ako u aprilu bude cjelokupna sezona 40 odsto od 2019. bio bih prezadovoljan, a mi ćemo možda ići na 50 odsto od 2019. Imali smo špic juli i avgust na nekih 65 odsto, predsezona je bila 35 odsto, a postsezona za sada ide dosta dobro. Kod nas je 45 odsto prometa od 2019. što je odlično – tvrdi Vučković i nada se samo da neće biti zatvaranja i da će i dalje raditi.

Za postsezonu im je bitno i da bude lijepo vrijeme jer turisti vole da sjede u baštama zbog bojazni od virusa.

– Imali smo ove godine dobre vremenske uslove, toplo ljeto bez kišnih dana i septembar je više od očekivanja. Zna da bude i oktobar dobar, čak i dio novembra – kazao je Vučković.

– Smatram da sva ona ugostiteljska preduzeća koja su vakcinisala svoje zaposlene trebala bi da rade pod strogim mjerema, a potpuno zatvaranje bi bilo prestrogo – kaže Vučković.

Sada su im gosti pretežno iz inostranstva, najviše imaju Ukrajinaca, nešto Njemaca i Engleza, Rusa… manje je iz regiona pošto je počela škola.

– Dolaze penzioneri i oni koji nijesu usko vezani za školu – ističe Vučković.

On tvrdi da je jedini način bio za neki oprovak ove godine ,,da sve puštimo“.

– Zapošljavamo dosta ljudi iz Crne Gore, oni imaju svoje porodice i ovo je bio jedini način da opstanemo i zadržimo radnike. Neophodna nam je i postezona i zima da radimo – tvrdi Vučković.

Što se tiče problema kaže da se gosti nijesu žalili na cijene, ali jesu na smeće, taksiste koji su napaćivali ,,turu“ od Starog grada do Bečića čak 45 eura.

– To je ružna slika koja se stvara o Budvi. Moramo da vodimo računa o pojedinostima. Iako su to pojedinci, ipak stvaraju ružnu sliku – kazao je Vučković dodajući da su ove godine imali veliki problem sa radnom snagom i da je zbog toga restoranski meni morao da smanji na pola jer nije mogao da nađe radnike za kuhinju.

Menadžer turističke agencije Pilon Nikola Otašević kaže da su zadovoljni jer oni rade sa grupama ukrajinskih turista koji su ove godine bili brojni. Što se tiče njihove agencije imali su više gostiju 30 odsto nego 2019. godine. Kaže i da su u julu i avgustu mogli da ,,obezbijede“ još Ukrajinaca, ali ih nijesu imali gdje.

– U jednom trenutku su ukrajinske agencije htjele da ,,dižu avione“ još aviona ka Crnoj Gori. Kazali smo im ,,nemojte slati nemamo ih đe“, jer je u jednom trenutku bilo sve puno, privatni smještaj, hoteli… sve. To je bilo duga polovina jula, do 20. avgusta. Potražnja je tada bila velika – tvrdi Otašević.

Sada je to 50 odsto manje, ali kaže da najava imaju do 14. oktobra.

– Ukrajinci su mirni gosti. Vole Crnu Goru, gostoljubivost, konekciju mora planine, vole sjever, Žabljak, kanjone, vožnje brodićem po Boki. Njihova platežna moć nije kao kod Rusi, ali dobro tu se nešto dešava… – kaže Otašević najavljujući da se već spremaju sa sljedeću godinu, jer već sada vlada veliko interesovanje.

Neophodna pomoć Opštine za zakup terase

Vučković smatra da oporavak ugostitelja Budve umnogome zavisi i od pomoći Opštine za zakup terase.

– Čekamo zvaničnu odluku. Ako bude da se mora platiti cjelokupni iznos to bi bio veliki udar na ugostiteljstvo jer moramo da radimo i zimi kada turista nema, a treba da zadržimo radnu snagu. Vrlo nam je neophodna ta pomoć Opštine. Imali smo prije par mjeseci razgovore, neke sastanke, oko zakupa terese i obećanja da će to da se smanji, ali još nemamo zvaničnu odluku – kazao je Vučković.

Masovni turizam nije rješenje 

Po riječima Ivanovića masovni turizam nije pravo rješenje za Crnu Goru.

– Potvrdilo se ove godine da mi nemamo kapaciteta i infrastrukturu da izdržimo tu količinu gostiju. Problemi sa saobraćajnim gužvama, gdje je od aerodroma u Tivtu do našeg hotela vožnja trajala i po dva sata. Problemi sa osobljem su bili evidentni ove sezone. U našem hotelu nije bilo teškoća jer radimo tokom cijele godine i imamo dovoljan broj radnika, ali kako sam u kontaktu sa dosta kolega znam da je bilo dosta problema sa random snagom – kazao je Ivanović dodajući da za narednu godinu već sada moraju raditi na promociji u zemljama srednje i zapadne Evrope i skandinavnskog tržišta, i povratiti ta tržišta, jer su godinama unazad uz Rusiju to bili naši najbolji gosti.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *