Evropa se sprema za novi talas: Redom pooštravaju mjere, nigdje bez kovid potvrde

Sve veći broj zemalja u Evropi prijavljuje porast broja zaraženih, negdje i veliki broj hospitalizovanih od koronavirusa. Delta soj i dalje je najveća opasnost, na prvom mjestu zbog visoke stope zaraze. U strahu da nas na jesen čeka novi talas, sve veći broj zemlja pooštrava mjere i uslove prelaska granica, prenosi Nova.rs.

Šta se promijenilo i koje mjere su sada na snazi?

Crna Gora

Od 14. septembra 2021.godine ulazak u Crnu Goru omogućava se samo ako lica posjeduju jedan od propisanih uslova: Potvrda o revakcinaciji, ukoliko je prošlo minimum 14 dana od revakcinacije (ukoliko se vakcina daje u dvije doze), negativan PCR test na Covid-19, koji nije stariji od 72 sata, ili pozitivan PCR test na Covid-19 koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;, negativan brzi antigenski test, koji nije stariji od 48 sati. Od navedenog su oslobođene osobe mlađe od 18 godina.

Albanija

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Albaniju uz potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR i potvrdu o preležanoj koroni, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Navedena pravila važe za sva lica starija od šest godina.

Belgija

U Belgiju se ulazi uz popunjen formular Public Health Passenger Locator, najmanje 48 sati prije ulaska u zemlju. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS sa aktivacionim kodom. Obaveza posjedovanja negativnog PCR testa zavisi od boje koda koji je dodijeljen Srbiji.

Za zelenu i narandžastu boju PCR test nije potreban. Ukoliko je na snazi crvena boja koda putnici, uključujući i djecu stariju od šest godina, moraju da prilikom ulaska u Belgiju posjeduju negativan rezultat PCR test (ne stariji od 72 sata) izdat od strane referentne laboratorije u Srbiji.

Bugraska

Srbima je zabranjen ulazak u Bugrasku, jer je ova država Srbiju  svrstala na listu rizičnih, crvenih zemalja.

Njemačka

Njemačka je označila Srbiju kao područje visokog rizika zaraze koronavirusom. Na snazi su nova pravila za državljane Republike Srbije koji putuju ili tranzitiraju kroz Njemačku.

Uvedena je obaveza elektronske prijave i kućnog karantina, kao i posjedovanja testa, vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Poljska

Ulaz srpskim državlajnima zabranila je i Poljska, osim ukoliko je u pitanju poslovni put, školovanje, liječenje i sl, uz odgovarajuću dokumentaciju koja to potvrđuje.

Državljani Srbije kojima je dozvoljen ulazak moraju da imaju i potvrdu o vakcinaciji kojom se dokazuje da je prošlo minimum dvije nedjelje od potpuno okončane vakcinacije ili ljekarska potvrda o preležanoj bolesti izazvanoj koronavirusom, najkasnije šest mjeseci prije dana prelaska granice. Osobama koje nemaju navedene potvrde određuje se karantin u trajanju od deset dana.

Sjeverna Makedonija

U Sjevernu Makedoniju može se samo uz potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, PCR ili antigenskim testom ili potvrdu o preležanoj bolesti. Navedena pravila važe i za izlazak iz zemlje. Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Sjevernu Makedoniju (do pet časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju.

Hrvatska

Državljani Republike Srbije i ostali putnici (nezavisno od državljanstva) koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, mogu da uđu u Republiku Hrvatsku bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje epidemioloških uslova ulaska. Oni podrazumijevaju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji, PCR ili antigenski test ili potvrdu o preležanoj bolesti.

Djeca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja izuzeta su od ovog pravila.

Slovenija

Za ulazak u Sloveniju sada važe ista pravila kao i za ulazak u Sjevernu Makednonijui Hrvatsku, uz to da ukoliko samo prolazite kroz ovu zemlju, za tranzit je neophodno da posjedujete dokaz o ulasku u zemlju odredišta i može trajati maksimalno 12 sati.

Velika Britanija

Državljani Republike Srbije, koja se trenutno nalazi na „Amber“ listi zemalja, mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Licima koja nisu primila obje doze vakcine u Engleskoj, ukoliko dolaze iz Republike Srbije, za ulazak je neophodan: negativan PCR ili Antigen test, ne straiji od tri dana, rezervisan i plaćen kovid test urađen drugog i osmog dana po dolasku u zemlju, popunjen formular za praćenje kretanja – Passenger Locator Form. Svi koji uđu u zemlju prolaze kroz desetodnevni karantin.

Check Also

Najavili dolazak turista iz Kazahstana i Jermenije do kraja septembra

Grupa turističkih agencija iz Kazahstana i Jermenije ovih dana boravi u studijskoj posjeti Crnoj Gori, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.