Srbija prvi put emitovala „zelenu obveznicu“ od milijardu eura

Emisijom zelene obveznice, Srbija je u četvrtak postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van Evropske unije (EU) koja je emitovala zeleni instrument, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) i navela da je Srbija na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dvije emisije evroobveznica u eurima (dual-tranche).

„Prvi put u svojoj istoriji Srbija je emitovala ‘zelenu’ euroobveznicu u iznosu od jedne milijarde eura, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja. Ova euroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od jedan odsto i stopi prinosa od 1,26 procenata, uz tražnju investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde eura“, saopštila je NBS.

Istovremeno je, kako se ističe, emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna euroobveznica u eurima u iznosu od 750 miliona eura, po kuponskoj stopi od 2,05 odsto i stopi prinosa od 2,3 procenta, što je euroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijardi eura)“.

Povodom ‘zelenih obveznica’, NBS je ukazala i da će ovako prikupljena sredstva biti iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmjerenih na postizanje još održivijeg rasta ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, prenosi Biznis.rs.

Check Also

Odloženo ročište za uvođenje stečaja u Vektru Jakić

Postupak oko prijedloga za uvođenje stečaja u kompaniju Dragana Brkovića Vektru Jakić, koju traži Uprava …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *