Počelo suđenje bivšim menadžerima VW-a

Dodajte komentar

Šest godina nakon što je izbio skandal s emisijom izduvnih gasova Volkswagena, četvorici bivših menadžera i inženjera VW -a u četvrtak je u njemačkom gradu Braunschweigu počelo suđenje zbog učešća u globalnoj prevari.

Optuženici se prema optužnici, uz ostalo, terete za trgovačku prevaru i utaju poreza zbog instaliranja manipulisanog softvera na milione automobila, u prvom takvom kaznenom predmetu protiv šefova VW -a u Njemačkoj.

Softver koji je bio ugrađivan u njihova vozila omogućio je da su se VW-ova vozila, iako su ispuštala višestruko veće vrijednosti štetnih gasova od dopuštene, u laboratorijskim ispitivanjima činila čistijima od ostalih automobila.

Tužioci su na prvom ročištu rekli da su ne samo vodeći inženjeri, već i menadžeri srednjg nivoa i bivši članovi uprave znali za pokušaj prevare vlasti u Sjedinjenim Državama, gdje je prevara prvi put izašla na vidjelo u septembru 2015.

Optuženici su se saglasili da prikriju postojanje navedenog softvera od regulatora zaštite okoline u Sjedinjenim Državama, ustvrdili su tužitelji.

Volkswagen je od tada isplatio milijarde odštete vlasnicima VW dizel vozila širom svijeta koji navode da ih je kompanija lagala o uticaju njihovih vozila na okolinu.

Budi li osuđeni, optuženima prijeti kazna zatvora od najmanje šest mjeseci do 10 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *