Ko plaća najskuplje režije i gdje je tu Crna Gora?

Dodajte komentar

Svjetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izvještaje vezane za troškove života u zemljama svijeta, a koji se tiču prosječnih cijena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mjesec.

Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cijene usluga kao što su struja, grijanje, voda, ali i odvoz smeća.

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje svijeta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara.

Ono što se može primijetiti prema objavljenoj tabeli jeste da područje Evrope, bar kada je riječ o prosječnim cijenama osnovnih usluga, predstavlja “najskuplji” dio svijeta za život.

Prema statistici Numbea, Njemačka predstavlja ubjedljivo najskuplju državu kada je riječ o prosječnoj cijeni osnovnih usluga, pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 eura za mjesečne račune.

Među 10 najskupljih država nalaze se samo dvije neevropske države, tačnije Izrael i Hongkong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199, odnosno 198 eura.

Na istoj tabeli Numbea, uvrštene su i zemlje regiona.

Prema podacima, Srbija je 32. najskuplja zemlja na svijetu kada je riječ o osnovnim uslugama. Grašani Srbije, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata, trebalo bi da izdvoje 129 eura, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o ostatku regiona, ubjedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mjestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti skoro 200 evua.

Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na listi, pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mjestu, te se prema podacima u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 eura.

BiH se nalazi na 35. mjestu s troškovima osnovnih usluga od 124 eura, a “jeftinije” zemlje regije prema ovoj statistici su Sjeverna Makedonija (49) gdje je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 eura, Crna Gora (50) gdje je potrebno izdvojiti 95 eura, te Albanija (63), gdje se troškovi kreću oko 70 eura.

“Najjeftinija” država za život, bar kada je riječ o regionu, je Kosovo* gdje za osnovne usluge građani moraju da izdvoje 54 eura.

Izvor: Klix

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *