Zarade bolje nego ikada, kamiondžijama i do 7.000 dolara nedjeljno

Dodajte komentar

Kako se tržište Sjedinjenih Američkih Država nosi sa rastućim deficitom profesionalnih vozača kamiona? Država koju od jedne do druge okeanske obale presijeca čuveni auto-put 50 ukupne dužine od 5.200 kilometara, sa mnogo lokalnih tržišta koje se razlikuju po svojim specifičnostima – kao što su cijene ili ponuda i potražnja – i prije izbijanja pandemije bilježila je manjak od oko 50.000 kamiondžija, ali taj broj mogao bi da se uveća na čak 100.000 do kraja 2023. godine, sudeći po analizi koju je nedavno objavila agencija Bloomberg.

U SAD su, stoga, sve traženiji vozači iz drugih krajeva svijeta, prije svega iz geografski bliskog Meksika, ali i iz Evrope, odnosno zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka. No, pored vozača, potrebni su i profesionalci koji će ih povezivati sa potencijalnim klijentima.

Sezonske prilike određuju cijene

Miloš Madžarević ima funkciju menadžera operacija i iz Kragujevca pruža dispečersko-logističke usluge za teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, iz svoje firme Npskt. Drugim riječima, iz centralne Srbije povezuje vozače kamiona sa klijentima u SAD po potrebi i prema aktuelnim cijenama vožnje na američkim berzama transporta.

U pitanju je 60 kamiona koji su podjeljeno u po tri tima koji krstare američkim drumovima. Madžarević pokriva svoje kamione tako što prati šta čitav tim radi u realnom vremenu, daje savjete vozačima, povezuje ih sa destinacijama na kojima mogu da ostvare veću zaradu.

„Raspoređivanje kamiona umnogome zavisi od doba godine, odnosno kada je sezona koje vrste robe. Na primjer, tačno se zna kada se prevoze lubenice i iz kojih država SAD, recimo iz Floride. Uspješan dispečer se prepoznaje po tome što na vrijeme šalje svoje vozače tamo gdje će naći robu po povoljnoj cijeni i, ukoliko je moguće, po cijeni transporta koja je što viša. U tom smislu, na berzi u Čikagu cijena prevoza može jako da varira u zavisnosti od potražnje, destinacije i vrste robe koja se prevozi, pa tako jednog dana može da bude tri dolara po milji, a već sljedećeg pet dolara po milji za isti zadatak“, kaže on.

Dakle, u ovom poslu traži se dobro poznavanje lokalnih prilika, veće iskustvo i brza reakcija.

Najveća platforma za logističko povezivanje je DAT Board, preko koje naručioci prevoza kontaktiraju svoje brokere, a oni ih dalje povezuju sa firmama koje imaju svoje vozače. To kontaktiranje može da se ostvari i direktno, na staromodan način.

„Ako ima previše kamiona u nekoj regiji, onda se dešava da se klijenti lično pozivaju, odnosno ‘pješice’. Kada se posao ugovori, onda se kreirane fakture predaju profesionalnim faktoring kompanijama koje unaprijed od brokera naplaćuju cijenu transporta, a onda oni u roku od mjesec do dva isplate ugovorenu sumu logističarima i vozačima. U neku ruku, faktoring kompanijama se plaća određena provizija za ‘pozajmicu’ kamiona, to jest prevoznika“, objašnjava Madžarević mehanizam ovakvog ugovaranja.

Latinoamerikanci na cijeni, ima i dosta vozača iz Srbije

Neposredno nakon izbijanja pandemije korona virusa, istovremeno se dešavalo nekoliko važnih faktora – padala je cijena prevoza, napravio se čep isporuka u lukama, pa je u njima ostalo mnogo robe, a još je u toku bila i neizvjesna predsjednička kampanja. U ovom trenutku je, međutim, situacija, dijametralno drugačija.

Prema Madžarevićevim riječima, u SAD u ovom trenutku ima puno profesionalnih vozača iz istočne Evrope. Traženi su Ukrajinci, Bugari, Rumuni, Srbi… Ipak, najtraženiji su vozači iz latinoameričke populacije, jer su oni u velikoj većini slučajeva veoma pouzdani, vrijedni i veseli.

„Iz nekog razloga, rođeni Amerikanci nemaju pretjeranu želju da se bave ovim poslom, iako se sada zaista mogu ostvariti najveće zarade ikada u tom zanimanju. Naravno, dosta toga zavisi, iz ugla vozača, da li oni voze sopstvene kamione ili ih iznajmljuju, ili pak voze za neke konkretne kompanije. Mnogo je različitih činilaca u igri, ali zarade se vrte u rasponu od 2.000 do 7.000 dolara nedjeljno“, napominje Madžarević.

Podatak o ogromnom deficitu profesionalnih vozača u SAD Madžarević podcrtava činjenicom da firma za koju radi ne može da nađe dovoljno kamiondžija već neko vrijeme. Na pitanje kako vozači iz inostrantsva dolaze u SAD, kaže da se u posljednje vreme tu svašta događa, od legalnog traženja boravišne vize preko „Work & Travel“ opcie, pa sve do ugovaranja lažnih svadbi sa američkim državljankama, zbog čega u posljednje vrijeme čak postoji i neformalno „tržište“ potencijalnih nevjesti, koje dižu cijene za dobijanje papira ženidbom.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *