Sjeverni tok 2 će oboriti paprene cijene gasa u Evropi

Dodajte komentar

Cijene gasa u Evropi dostigle su rekordne nivoe, ali Sjeverni tok 2 bi mogao da, bar donekle, riješi problem nestašice ovog energenta koja je glavni razlog njegovog poskupljenja.

Juče je prirodni gas na evropskom tržištu postigao cijenu od 960 dolara za 1.000 kubnih metara. Od početka godine njegova cijena se učetvorostručila. I to nije kraj njenog rasta.

Analitičari predviđaju da bi ovaj energent ubuduće mogao još poskupjeti, u zavisnosti od situacije na energetskom tržištu Azije gdje vlada ogromna potražnja za gasom, ali i vremenskih uslova u Evropi i pravovremenog puštanja Sjevernog toka 2 u rad. Trenutno je gas na Starom kontinentu veoma deficitaran energent, i zato se njegova vrijednost vinula u nebesa.

Međutim, ruske vlasti su u pravom trenutku, pred zimu, ubrzale puštanje u rad ovog gasovoda, koji bi bio u stanju da na dnevnom nivou isporuči cjelokupnu količinu gasa koju trenutno koristi Stari kontinent. Sjeverni tok 2 se naime sastoji iz dva cjevovoda koji udruženim snagama mogu da isporuče 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje sa bušotina u Sibiru do Evrope.

Ovaj gasovod će već 1. oktobra biti spreman da započne sa radom, ukoliko dobije sva odobrenja inače prilično spore evropske birokratije. Međutim, iz pojedinih institucija se mogu čuti, doduše za sada samo iz anonimnih izvora, najave da će ovaj proces biti ubrzan, prije svega zato što je to u interesu građana EU, koji sad gas plaćaju papreno.

Ipak, ostaje pitanje da li će, i kada Sjeverni tok 2 bude pušten u rad, Rusija imati dovoljno gasa da zadovolji ogromnu svjetsku potražnju za ovim energentom ali i da li će možda tražiti nešto zauzvrat od EU, jer ovaj gasovod je, kako je ocijenio predsednik Ukrajine, postao vrhunsko političko oružje.

Izvor: RT, Fajnenešl Tajms

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *