Savjet za borbu protiv korupcije preuzima istrage o Možuri, EPCG, DKP, Prvoj banci…

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou počeo je sa prikupljanjem i naknadnim objelodanjivanjem podataka o slučajevima vjetroelektrana Možura, Crnogorski Telekom, Elektropriovreda Crne Gore, poslovanje kompanija u Slobodnoj zoni Luke Bar i Duvanski kombinat, uvoz i izvoz cigareta i oružja, proizvodnja cigareta i oružja na teritoriji Crne Gore, Prva banka i autoput Bar-Boljare

Kako je saopšteno iz Vlade, na današnjoj sjednici je usvojen Izvještaj o radu Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, za period januar – jul ove godine.

Navodi se da je Savjet prikupio i analizirao dokumentaciju vezanu za stambenu politiku prethodne Vlade.

“S tim u vezi, došlo se do informacija o podjeli oko 25 miliona eura kredita, oko 20 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora u posljednjih desetak godina i 4,6 miliona eura kredita u posljednje tri godine. Riječ je o 580 lica, koja su dobila stanove ili kredite, od toga je namanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i namještenika. Funkcionerima su dijeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti „INTERNO“. Ukazano je i da je Nacionalni savjet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada, u kojem je eksplicitno navedeno da se postupak, način i kriterijumi za rješavanje stambenih potreba sudija, državnih tužilaca i sudija Ustavnog suda Crne Gore, utvrđuju aktom Sudskog savjeta, Tužilačkog savjeta i Ustavnog suda Crne Gore. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promjene vlasti, dok je prethodna Vlada bila u tehničkom mandatu, podijeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Dodaje se da je u Izvještaju navedeno i da je Savjet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a Stručnom tijelu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti Savjeta, kao i više drugih lica.

“S tim u vezi, Stručno tijelo Savjeta je uzelo u rad i dodatne slučajeve. Do danas, Savjet je podnio 355 zahtjeva za dostavljanje informacija, na koje je dobijeno 286 odgovora od strane državnih organa, odnosno na 69 zahtjeva nije odgovoreno”, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *