Rumunski biznismeni i menadžeri u posjeti Opštini Kotor

Delegacija rumunskih biznismena i menadžera više organizacija danas je boravila u posjeti Opštini Kotor. Nominalni sto između predstavnika lokalne samouprave i članova ekonomske i kulturne misije iz Rumunije održan je u sali Bizanti sa ciljem razmatranja mogućnosti ekonomske saradnje i prijateljske razmjene između Kotora i gradova u Rumuniji.

Sastankom je predsjedavao potpredsjednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević, koji je predstavio investicione potencijale Kotora na različitim poljima, planove budućeg razvoja i kulturno-istorijske karakteristike grada. Sastanku su u ime Opštine Kotor takođe prisustvovali potpredsjednik Opštine Nebojša Ševaljević, sekretarka Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Bojana Petković, koordinatorka Kancelarije za međunarodnu saradnju Jelena Stjepčević, koordinatorka Kancelarije za međunarodne projekte Nađa Radulović, a u ime Skupštine Opštine Kotor predsjednica Maja Mršulja i sekretarka Skupštine Opštine Snežana Barba.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori, Viorela Ardeleanu informisao je prisutne o inicijativi rumunskog grada Krajova za uspostavljanjem prijateljske razmjene i saradnje sa Kotorom na poljima od zajedničkog interesa te da je sa rukovodstvom ovog grada već započeo dijalog ka uspostavljanju bilateralne saradnje sa Kotorom. Prisutnima su se takođe obratili počasni konzul Crne Gore u Rumuniji Ion Deasconescu i počasni Sekretar Ioan Cristian Alexandrou koji je kazao nešto više o rumunskom gradu Krajova u kojem je smješten počasni konzulat Crne Gore. Sastanku su prisustvovali predstavnici firmi koje se bave informacionim tehnologijama i digitalizacijom, bezbjednošću, obradom kamena, poljoprivredom kao i predstavnici Univerziteta za medicinu i farmaciju koji su predstavili svoj biznis i razmotrili predloge saradnje sa predstavnicima lokalne samouprave.

U prijateljskom razgovoru predstavnici dvije strane došli su do zajedničkog zaključka da postoje brojne mogućnosti za saradnju između gradova u Rumuniji i Kotora i da će uspostavljanje bilateralnih odnosa i prijateljske razmjene značajno olakšati saradnju na brojnim poljima. Nakon sastanka uslijedio je obilazak kotorskog Starog grada.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *