Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država da je zahvalan na bezrevervnoj podršci koju Amerika pruža Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu. 

„Dozvolite mi da na početku iskažem neizmjernu zahvalnost koju svi građani Crne Gore osjećaju u ovom prethodnom vremenskom periodu, a to je veće prisustvo Sjedinjenih Američkih Država bez kojih ovaj proces zasigurno ne može da bude afirmativan u dijelu euroatlanskih integracija. Ono što ste vi do sada učinili u svim sektorima, a posebno u periodu apsolutne solidarnosti koju iskazuje čitav svijet, je nešto što nam daje nadu da ćemo mi uspjeti da prevaziđemo sve teškoće u kojima se trenutno nalazimo“, kazao je Krivokapić.

On je istakao da je u toku bitka za demokratiju, građansku, ekonomsku i ekološku Crnu Goru.

„Ta bitka traje i u toj bici jedini ko je predvidiv, siguran i vrijedan pažnje je Vlada, ne zbog toga što je ja predvodim, nego zbog toga što je to Vlada eksperata, koja pokušava da Crnu Goru prevede iz zatečenog stanja u novo stanje. Vi znate svi da taj put nikada nije bez velikih izazova i problema. I upravo mi se suočavamo svakodnevno sa svim mogućim izazovima koje za sada rješavamo na najbolji način za sve građane Crne Gore, nezavisno, kojoj vjeri ili naciji pripadaju“, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da je ovaj trenutak preloman za sve u Crnoj Gori.

„Mi imamo veliki broj različitih stavova koji su potpuno prirodni i niko ih ne može osporiti, ali jedini, koji je najvažniji, je da ne budemo ovako podjeljeni i da različitost mišljenja bude mjera zajedništva, a ne kao što je do sada stvaranje većih i dubljih razlika“, kazao je predsjednik Vlade.

Krivokapić je istakao da se ovaj prostor jedino može preporoditi jakim ekonomskim razvojem.

„Naša potreba je da u novom digitalnom okruženju sa kreativnim aktivnostima učinimo ovaj prostor drugačijim. I on jeste spreman da bude takav ali sve zavisi od nas koji ćemo tome dati pečat i trag. Zato ovaj današnji događaj jeste veliki, jer on uvodi dodatno Ameriku na ove prostore. Znam da je Amerika uvijek bila prisutna, ali da bi to bilo najbolje za sve građane Crne Gore je da to dokažemo i kroz ekonomske investicije koje će omogućiti u ovom trenutku sigurno najpovoljnije uslove svim investitorima, kako bi Crna Gora kroz ekonomski razvoj krenula putem koji je neminovan, a to je da bude demokratska, građanska, evroatlanska i ekološka država“, kazao je Krivokapić.

On je rekao je da je sve izazove sa kojim se suočavamo moguće pobijediti kroz savezništvo koje je, kako je istakao, potpuno jasno, otvoreno i nedvosmisleno.

Prethodno je, u zajedničkom saopštenju Vlade i Ambasade SAD, navedeno da Sjedinjene Države cijene napredak Crne Gore u sprovođenju otvorenih ekonomskih i investicionih politika i njen doprinos jačanju regionalnog ekonomskog prosperiteta.

Kako su kazali, danas je putem video konferencije održan prvi američko-crnogorski ekonomski dijalog, a događaj, na kojem su učestvovali i drugi predstavnici dviju vlada, otvorili su premijer Zdravko Krivokapić, podsekretar za ekonomski rast, energetiku i ekologiju Hoze W. Fernandez i viši zvaničnik Biroa za ekonomiju i biznis Met Marej.

Kako se navodi u saopštenju, obje strane snažno su pozdravile dijalog kao priliku za jačanje  ekonomskog partnerstva dviju NATO saveznica i podršku pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

“Zvaničnici SAD i Crne Gore potvrdili su želju da prošire angažovanje i da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama. Razgovarali su i o zajedničkim naporima da se ojača poslovni ambijent u Crnoj Gori i da se maksimalno razviju bilateralna trgovina i investicije, uključujući planiranu posjetu američkih kompanija Crnoj Gori 2022. godine, sa fokusom na čistu energiju i informaciono-komunikacione tehnologije”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, učesnici su naglasili postignuća u pravcu unapređenja ekonomskog osnaživanja žena i posvećenost osnaživanju preduzetnica u funkciji nadgradnje bilateralnih ekonomskih aktivnosti kroz Inicijativu obezbjeđenja prilika za ekonomski rast žena (Providing Opportunities for Women’s Economic Rise (POWER) initiative).

“Obje strane potcrtale su važnost uspostavljanja programskog okvira za zaštitu značajne infrastrukture, uključujući telekomunikacione i sajber mreže, od zabrinjavajućih stranih uticaja”, kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države i Crna Gora su, ističe se, uspostavile pet radnih grupa radi razvijanja inicijativa u oblastima trgovine i investicija, ekonomskog razvoja, tehnologije i inovacija, čiste energije i dekarbonizacije, kao i vlasničkih prava.

“Dvije strane će nastaviti da unapređuju bilateralnu saradnju, proširuju regionalna partnerstva i stvaraju nove prilike za obostrano korisne aktivnosti”, zaključeno je u saopštenju.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *