Prepreke razvoju turizma u Crnoj Gori

Dodajte komentar

“Izrada ovog dokumenta, predstavlja izazov i veliku odgovornost, jer smo svjedoci da prethodno rađena Strategija, koja je važila za period od 2008-2020. godine, nije realizovana, niti je ikada to konstatovano”, poručila je Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević-Slavuljica, u okviru trećeg sastanka Radne grupe za izradu nove Strategije razvoja turizma Crne Gore 2021-2025, koji je održan u organizaciji Ministarstva ekonomskog razvoja.

Gardašević je istakla da su problemi koji su identifikovani još 2008. godine, naslijeđeni.

“Trendovi, razvojni prioriteti i okolnosti su se od tada znatno promijenili. Ipak, raduje što će pored članova Radne grupe, u izradi Strategije učestvovati i svi segmenti zainteresovane javnosti, pa je ovo šansa za turističke aktere da daju svoj doprinos u kreiranju što boljeg turističkog ambijenta”, dodala je Gardašević-Slavuljica.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nadležnih Ministarstava i organizacija, akademske zajednice, NVO sektora i turističkih udruženja. Radna grupa, kojom je predsjedavala Gardašević-Slavuljica, identifikovala je izazove sa kojima se susreće crnogorski turizam, na osnovu koji će se definisati strateški i operativni ciljevi, kao i način njihove realizacije.

Na sastanku, dodaju, kojim je predsjedavala Gardašević-Slavuljica, prepoznate su glavne prepreke razvoju turizma u Crnoj Gori, a koji će biti tretirani Strategijom.

“Između ostalog to su: sezonalnost, regionalna neuravnoteženost, nedostatak kvalitetne infrastrukture, baze statističkih podataka, zatim nedostatak destinacijskog menadžmenta, edukacije, kadra i dr”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, Ministarstvo ekonomskog razvoja iniciralo je izradu Strategije koja će biti bazirana na realnim tržišnim okolnostima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *