Ina preuzima trećinu OMV Slovenije

Dodajte komentar

Iz Ine je saopšteno da je sa mađarskom grupacijom Mol zaključen ugovor kojim će hrvatska naftna kompanija povećati svoj vlasnički udeo u slovenačkom OMV-u sa postojećih 7,75 na 33 odsto. Ovo je finalizacija tromjesečnih dogovora nakon što je austrijski OMV objavio da prihvata ponudu za prodaju preostalih 92,25 odsto.

Detalji odnosa između Ine i Mola dogovoreni u ovom odnosu nisu objavljeni, a iz Ine pojašnjavaju da je zapravo riječ tek o ugovoru o zajedničkom nastupu u ovoj transakciji, te da će se u daljoj fazi svi detalji i odnosi konkretizovati.
Iz austrijskog OMV-a naznačili su da bi dovršetak ovoga procesa realno bilo očekivati početkom iduće godine, piše Poslovni.hr.

Ovaj ugovor zapravo je prvi korak potreban za konačno zaključenje ugovora sa Austrijancima, a potom slijedi treća faza – čekanje pozitivne ocjene dopuštene koncentracije tržišta od strane slovenačke agencije za zaštitu konkurencije.

Za sada, i bez OMV-ovih 120 benzinskih pumpi, Mol kao grupacija ima poziciju trećeg glavnog igrača u Sloveniji, s Molovih 48 i Ininih pet benzinskih pumpi.

Petrol je na slovenačkom tržištu vodeći u tom sektoru, sa 318 stanica. OMV-ovih 120 benzinskih pumpi čini 21 odsto tržišnog udjela pa bi s postojećom mrežom grupacija Mol nakon akvizicije ukupno imala mrežu koja čini gotovo 30 odsto tržišta u Sloveniji.

Poznata je ukupna cijena koju će grupacija Mol platiti u ime obe kompanije (Mol i Ina) OMV-u – za ukupan paket od 92,25 odsto vlasništva, jednom kad bude finalizovan, izdvojiće 301 milion eura. Aranžman između Ine i Mola obuhvaće još niz pitanja, poput najavljenog odabira Ine za glavnog dobavljača goriva za sve benzinske stanice koje će grupacija nakon preuzimanja imati u Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *