Biden predlaže povećanje poreza za kompanije i bogate

Ključni odbor Zastupničkog doma Kongresa SAD-a prihvatio je u srijedu predloge zakona o povećanju poreza za kompanije i bogate kako bi se pomoglo u finansiranju budžetskog plana predsjednika Joea Bidena vrijednog 3.500 milijardi dolara.

Odbor Zastupničkog doma koji je zadužen za razmatranje budžeta, a u kojemu zastupnici demokrata imaju većinu, odobrio je većinom glasova dijelove predloga proračunskih zakona koji se odnose na poreze.

To uključuje podizanje najviše stope poreza na dohodak s 37 na 39,6 posto i najveće stope poreza na dobit kompanija s 21 na 26,5 posto.

Prema planu, povećala bi se stopa poreza na kapitalnu dobit s 20 na 25 posto za Amerikance s oporezivim prihodom iznad 400.000 dolara i dodao prirez od 3 posto na prihode veće od 5 miliona dolara.

Mišljenje odbora predstavlja preporuku čelnicima Zastupničkog doma i Senata dok će u idućim nedjeljama raditi na konačnim verzijama zakona o porezima i potrošnji.

Demokrate, koji imaju za cilj d usvoje zakon bez podrške republikanskih zastupnika, ne mogu sebi dopustiti da izgube više od tri glasa u Zastupničkom domu i niti jedan glas u Senatu.

Povećanje poreza očekivani je prijedlog, s obzirom da su za vrijeme koronakrize vlade Donalda Trumpa i Joea Bidena odobrile velike fiskalne podsticaje kako bi se pomoglo građanima u prevladavanju krize i podstakao oporavak ekonomije.

Izvor: SEEbiz/H

Check Also

Konglomerat Tata kupio državnu Air Indiu za 2,5 milijarde dolara

Privatni indijski konglomerat Tata Sans kupio je za 2,4 milijarde dolara državnu avio-kompaniju Air India, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *