Amazon povećao početnu platu, očekuje još 125.000 logističkih radnika

Dodajte komentar

Amazon je povećao svoju prosječnu početnu platu u Sjedinjenim Državama na više od 18 dolara po satu i planira da zaposli još 125.000 skladišnih i transportnih radnika, rečeno je iz ove kompanije Reutersu.

Najveći svjetski online trgovac povećao je platu sa oko 17 dolara po satu koliko je iznosila u maju. Na nekim lokacijama kompanija daje i bonuse u iznosu od 3.000 dolara, rekao je Dave Bozeman, potpredsjednik Amazon Delivery Services, ili trostruko više od onoga što je kompanija nudila prije četiri mjeseca.

Veća plata pokazuje koliko veliki poslodavci očajnički žele privući radnike na sve tijesnijem tržištu rada u SAD-u. Manje Amerikanaca tsada je bez posla jer je otvaranje radnih mjesta na rekordu dok se ekonomija ponovo otvara.

Bozeman je posljednje povećanje Amazonovih naknada pripisao žestokoj konkurenciji. On nije dao tačne brojke, ali dodatak od 1 dolara na platu od 17 dolara po satu iznosilo bi povećanje od oko 6%.

Amazon, sada drugi po veličini privatni poslodavac u SAD-u, postavio je minimalnu platu od 15 USD po satu 2018. godine.

Amazon zapošljava nove radnike koji će pomoći u vođenju 100 logističkih objekata koji se ovog mjeseca otvaraju u Sjedinjenim Državama, povrh više od 250 otvorenih ranije ove godine. Neki će radnici pomoći u dugotrajnim naporima Amazona da uvede jednodnevnu dostavu za članove kluba lojalnosti Prime.

Ranije ovog mjeseca izvršni direktor Amazona Andy Jassy rekao je Reutersu da će kompanija zaposliti više od 55.000 tehnoloških i korporativnih poslova širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *