Pametni prozori koji štede 70% energije

Dodajte komentar

Istraživači Fraunhofera, njemačkog istraživačkog instituta, stvorili su pametan premaz za staklene prozore koji tamni na suncu, smanjujući potrošnju energije za grijanje i hlađenje do 70%. Elektrohromna i termohromna jedinjenja koja se koriste u premazima reaguju na električnu energiju i toplotu. Sprečavaju da se prostorije previše zagriju usljed sunčevog zračenja u zgradama sa velikim staklenim fasadama, minimizirajući potrebu za energetski intenzivnom klimatizacijom.

Zgrade sa ogromnim staklenim fasadama i krovovima, poput kancelarijskih nebodera koji dominiraju modernim gradovima, posebno su problematične. Jako se zagrijavaju na suncu, naročito tokom ljeta. S druge strane, roletne su generalno nepoželjne za stvaranje hlada, jer umanjuju vizuelnu privlačnost stakla i ometaju pogled spolja. Umjesto toga, klima uređaj se koristi za hlađenje unutrašnjosti, što troši mnogo energije i povećava ugljenični otisak zgrade.

Istraživači su radili na providnim premazima za prozore i staklene fasade koristeći elektrohromne i termohromne materijale koji daju spoljašnjosti prozora promjenljivu, tamnu nijansu koja pomaže da se sobe ohlade. Za ovu istraživačku inicijativu koju finansira EU, Fraunhofer instituti su sarađivali sa univerzitetima i industrijskim partnerima iz šest zemalja EU.

Providni lim presvučen je elektrohromiranim premazom, koji se kasnije može uključiti. Prenos jona i elektrona pokreće električni napon, koji zatamnjuje premaz i zatamnjuje staklo. Senzori se mogu koristiti za mjerenje parametara kao što su svetlost i temperatura, a podaci se mogu slati u kontrolne sisteme pomoću elektrohromskih komponenti.

Količina potrošene energije je zaista mala. Elektrohromnom filmu je potrebno samo napajanje za proces prebacivanja u idealnim uslovima, a za pokretanje procesa nijansiranja potreban je relativno nizak napon. Termohromnim materijalima nije potrebna nikakva energija, već pasivno reaguju na toplotu koju proizvodi sunce. Mogu se koristiti zajedno sa preklopnim sistemom ili kao samostalna opcija kada preklopni sistem nije potreban.

Trenutno projektni konzorcijum pokušava da poboljša tehnologiju. Na primjer, grupa stručnjaka razmatra kombinovanje elektrohromnih i termohromnih komponenti u kompozitnom prozoru kako bi maksimizirala potencijal tehnologije. Dodatni ciljevi istraživanja uključuju nanošenje premaza na zakrivljene oblike stakla i proširenje palete boja izvan plave i sive boje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *