Koje evropske zemlje imaju najbolje, a koje najlošije puteve i gdje je tu Crna Gora

Dodajte komentar

Kvaliteta putne infrastrukture u Evropi dosta varira, a ova tema u medijima često izaziva rasprave.

Postoji više istraživanja o kvalitetu puteva u zemljama na Starom kontinentu. Podaci za rang listi dolaze iz “Izvještaja o globalnoj konkurentnosti Svjetskog privrednog foruma za 2019.”, u kome je ocijenjena 141 država, a teme su bile različite.

U anketi je učestvovalo 12.987 rukovodilaca iz različitih privrednih grana, koji su odgovarali na 78 pitanja, među kojima je bilo i ono o kvalitetu putne infrastrukture u njihovoj zemlji.

Ponuđeno im je da taj kvalitet ocijene od 1 (izuzetno loš) do 7 (izuzetno dobar).

Rezultat ankete je ova karta koja daje širok pregled kvaliteta puteva u Evropi, a na njoj jasno možemo vidjeti podjelu istok-zapad.

Mnoge bivše sovjetske države i zemlje u istočnoj Evropi su ispod ocjene 4. U zapadnoj polovini Starog kontinenta većina zemalja postiže rezultat iznad 4, pa čak i iznad 5.

Holandija ima najbolje puteve u Evropi (ocjena 6,4), a iza nje je Švajcarska (6,3). Ove dve zemlje na globalnoj listi zauzimaju pozicije 2 i 3, a ispred njih je jedino Singapur koji ima najbolje puteve na svijetu.

Kako na listi stoji Crna Gora

Crna Gora je se našla na 30. mjestu sa ocjenom 3,9. Što se tiče zemalja iz regiona, najbolje puteve ima Hrvatska koja je zauzela visoko 6. mesto sa ocjenom 5,6, dok je Slovenija 15. sa ocjenom 4,9. Sjeverna Makedonija zauzima 35. mjesto i ocijenjena je sa 3,4. Bosna i Hercegovina je pretposljednja, 39. sa veoma niskom ocjenom 2,8.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *