Njemačka najavila sertifikat za gasovod “Sjeverni tok dva”

Dodajte komentar

Njemačka regulatorna agencija za energetsku distribuciju najavila je danas da će za četiri mjeseca dovršiti izradu sertifikata za ruski gasovod “Sjeverni tok dva”.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je prošle nedjelje da je okončana izgradnja gasovoda do Njemačke kojim će Rusija udvostručiti izvoz gasa u Evropu preko Baltičkog mora zaobilazeći teritoriju Ukrajine, prenosi Rojters.

Ovaj projekat je izazvao brojne kritike SAD, Ukrajine i drugih zemalja, a Vašington je upozorio i da će Evropa postati zavisna od ruskih isporuka energenata.

Njemačko regulatorna agencija za energetsku distribuciju danas je potvrdilo da će izrada sertifikata trajati četiri mjeseca, a nakon toga će nacrt tog dokumenta biti upućen Evropskoj komisiji.

Regulatorna agencija mora da potvrdi da je gasovod “Sjeverni tok” usklađen sa propisima EU koji nalažu da od trenutka kada se gasovod bude nalazio na teritoriji Njemačke vlasnici gasovoda ne smeju da budu povezani sa kompanijom koja isporučuje gas.

Tokom nedavne oproštajne posjete Poljskoj njemačka kancelarka Angela Merkel pokušala je da umanji strahove zbog gasovoda, rekavši da je jasno dala do znanja Moskvi da Ukrajinu mora da zadrži kao tranzitnu zemlju za ruski gas i nakon isteka petogodišnjeg ugovora 2024. godine.

Premijer Poljske je ocijenio da nastavak tranzita gasa preko Ukrajine umanjuje šanse da Rusija koristi svoje zalihe gasa kao političko oružje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *