Cijene aluminijuma na najvišem nivou u 13 godina

Dodajte komentar

Cijene aluminijuma u ponedjeljak su dosegnule 3.000 dolara po toni prvi put od 2008. godine, poduprte strahom od nedovoljnog snabdijevanja iz najvećeg proizvođača Kine, a dodatnu nervozu izaziva politički haos u Gvineji, značajnom dobavljaču boksita.

Referentni ugovor na Londonskoj berzi metala (LME) poskupio je za 0,7 posto, na 2.943,50 dolara po toni, nakon što mu je juče cijena nakratko dostigla 3.000 dolara.

Cijene laganog metala koji se koristi u industriji ambalaže i građevinarstvu ove su godine skočile za 50 posto, a samo u posljednje tri sedmice čak 15 posto, podsjeća Reuters.

Faktori koji podstiču skok cijena aluminijuma uključuju smanjenje kineske proizvodnje, brzi rast cijena glinice od koje se dobija aluminijum, smanjenje zaliha na berzama i snažnu potražnju, rekao je Gianclaudio Torlizzi iz konsultantske kompanije T-Commodity.

“Vrlo je teško očekivati pad cijena”, procjenjuje, zbog naglog poskupljenja može se vjerovatno očekivati određena korekcija cijena u kratkoročnoj perspektivi, no trend je po njemu definitivno uzlazni.

Strah od poremećaja u snabdijevanju pojačao je i vojni udar u Gvineji, zemlji u kojoj Kina nabavlja najveći dio boksita.

“Politički nemiri u Gvineji značajno su povećali rizik od poremećaja. IStovremeno, prekidi u snabdijevanju struje i mjere zaštite okoliša ograničavaju proizvodnju u Kini”, navodi se u bilješci analitičara ANZ-a.

“Svi ti problemi vjerovatno će kratkoročno podržati cijene aluminija”, dodali su, predviđajući globalni manjak aluminija od 750.000 tona u ovoj godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *