Skoro novi, a odbačeni: 3.000 BMW i Mini automobila trune u Kanadi (video)

Dodajte komentar

BMW M4 i M6, različiti modeli Minija – sve zajedno oko tri hiljade automobila bavarskog koncerna parkirano je i prepušteno zaboravu još od 2015.

Hiljade automobila pogođenih zimskom olujom parkirano je na livadi u okolini Vankuvera već 6 godina. Ne mogu se vratiti na ulice i niko nema pojma šta da radi sa njima.

U februaru 2015. ledene oluje pogodile su obalu Kanade. Ledena kiša i vjetar koji je duvao i nanosio na kopno slanu vodu okeana otežavali su život hiljadama stanovnika.

Oštetili su i gotovo tri hiljade novih BMW i Mini modela, uskladištenih u luci Halifaks nakon transporta iz Evrope, piše Automobili.ba.

Zima je prošla, snijeg i led su se otopili, a automobili su isporučeni kupcima širom zemlje. Međutim, u julu je naređena servisna akcija prema kojoj je svih 2.966 automobila postepeno dovezeno u servis.

Proizvođač je zaključio da bi smrznuta slana voda mogla oštetiti električne konektore, a oštećenje električnih kablova smatralo se posebno opasnim, što bi moglo dovesti do prestanka rada motora u vožnji, a to bi moglo uzrokovati nesreće.

Osim toga, slana voda može oštetiti komponente upravljača. Međutim, niko se nije obavezao da popravi dijelove oštećene tokom oluje.

Na kraju su odlukom BMW Canada automobili povučeni iz upotrebe. Kompanija je bila zabrinuta zbog mogućih grešaka u električnim sistemima i skraćenja vijeka trajanja proizvoda, što bi moglo da ima negativan uticaj na imidž marke.

Vlasnici pogođeni ovim problemom vratili su svoje automobile, dobili zamjenske i čekali proizvodnju novih primjeraka prema naručenim specifikacijama.

Tri hiljade spornih automobila parkirano je na livadi u okolini Vankuvera. I čini se da su i danas tamo.

Naime, na vebu se pojavio video koji prikazuje neke od automobila parkiranih na zemljištu koje pripada aukcijskoj kući Adesa. Zbog činjenice da su se automobili smatrali opasnima, nisu se mogli vratiti na ulice.

A izgleda da ni demontaža 3.000 vozila nije imala nikakvo ekonomsko opravdanje, pa niko nije imao pojma šta da uradi sa ovom gomilom automobila.

Izvor: B92.net

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *