Rat zbog litijuma u portugalskim brdima

Dodajte komentar

Sjeverna portugalska pokrajina Tras-os-Montes planira eksploataciju litijuma na površinskom kopu. Međutim, lokalno stanovništvo, u ovom rijetko naseljenom i ekonomski siromašnom regionu, se ne slaže sa ovim planom.

Idilični predio u blizini sela Kovas de Baroso je u opasnosti zbog moguće eksploatacije litijuma, piše Dojče vele.

Litijum je ključna sirovina za baterije u električnim automobilima, a navodi se da bi njegova eksploatacija doprinijela smanjenju globalne emisije ugljen-dioksida i zavisnosti Evrope od uvoza.

Portugalska vlada odlučna je da pretvori zemlju u velikog igrača u rudarenju litijuma. Procjenjuje se da Portugal ima 10 odsto rezervi litijuma u cijeloj Evropi.

Problem je to što se, nažalost, najveći dio ovog metala nalazi u prelepim predelima kao što je Kovas de Baroso. Samim tim je i najavljena eksploatacija plodno tlo za konflikte.

Predsjednik lokalne grupe aktivista Nelson Gomeš kaže da je inicijalni plan da se litijum vadi sa četiri lokacije u ovom dijelu zemlje.

Ocjenjuje da bi eksploatacija dovela do toga da reke budu preusmjerene, a cijeli pejzaž i ekološki balans uništeni. Kaže i da se u ovom dijelu Portugalije vjekovima bave održivom poljoprivredom.

Organizacija za poljoprivredu i hranu (FAO) proglasila je ovaj predeo svjetskom poljoprivrednom baštinom, zbog održivih poljoprivrednih metoda koje se tamo primjenjuju.

Portugalska vlada međutim ukazuje na širu sliku. Prije tri godine usvojena je nacionalna staregija za litijum vrijedna nekoliko milijardi eura.

U svoju korist Vlada govori o profitabilnoj tehnologiji budućnosti i kreiranju radnih mjesta za visokokfalifikovane radnike.

Vlada očekuje da radovi krenu koliko sljedeće godine. Ideja je da i se gradi fabrika i rafinerija za preradu litijumske rude.

Izvor: Nova Ekonomija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *