Radojević: Razlozi za moju smjenu izmišljeni, za to postoje i materijalni dokazi

Direkotrka Uprave za statistiku MONSTAT Gordana Radojević saopštila je portalu Pobjeda da su razlozi za njenu smjenu izmišljeni, o čemu, kako tvrdi, postoje i materijalni dokazi.

“Izvještaj o radu nije ni sadržao element oko kojeg sada žele pokrenuti smjenu. Izvještaji o radu MONSTAT-u su transprentni i nalaze se na zvaničnoj stranici. Iza njih stoji želja MFFS-a da izvrši politički pritisak na mene kao rukovodioca da realizujem Popis shodno njihovim instrukcijama, a koje su u suprotnosti sa zakonom i statističkom praksom”, kazala je Radojević.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je proceduru za smjenu Radojević zbog navodnih “nezakonitosti u radu”. Radojević ističe je nije protiv popisa stanovništva te da on čini sastavni dio Godišnjeg plana zvanične statistike za 2021. godinu i preduzete su sve radnje u MONSTAT-u za njegovu pripremu koji predviđa tradicionalni metod „od vrata do vrata“, korišćenjem papirne verzije upitnika.

“Kao odgovoro lice institucije, ja sam PROTIV, načina na koji se počeo pripremati i sprovoditi Popis stanovništva od 03.09.2021.godine, na šta sam upozorila ministra finansija zvaničnim dopisom, jer sastanku fizički nijesam mogla prisustvovati zbog COVID infekcije. Javnost je upoznata, tražilo se od MONSTAT-a da kršenjem nacionalnih zakona, međunarodnih standrada kvaliteta i korišćenjem nepoznatih metoda u realizaciji Popisa u Crnoj Gori, izvrši realizaciju Popisa stanovništva do kraja 2021. godine”, kazala je Radojević.

“Nakon svega, pokrenuli su proceduru za moju smjenu, na bazi izmišljenih razloga o čemu svjedoči dokumentacija koju posjedujem i dio se nalazi u prilogu saopštenja. Da li će zbog realizacija probnog istraživanja odnosno neobjavljivanja podataka o spoljnim migracijama, potom pilot projekta u oblasti šumarstva i drugim, nastati “šteta državi, domaćim i međunarodnim povjeriocima ili ko zna kome i čemu”, znaćemo onog trenutka kada se oni koji su prihvatili protivzakonitu, “ubrzanu” i po do sada nekorišćenim metodama, organizaciju popisa u Crnoj Gori, znaćemo kada prvi put neko od njih kažu NE nezakonitim radnjama i postupanju koje je suprotno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike”,  dodala je direktorica Monstata.

Ističe da će nastaviti da postupa po važećim nacionalnim zakonima, prateći odredbe osnovnog zakona za rad MONSTAT-a Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike u kome je sadržan evropski standardima kvaliteta zvanične statistike „European Statistics Code of Practice“.

“Zaštitu institucije i svoju kao odgovornog lica, tražiću pred nacionalnim i međunarodnim organima, ukoliko se nastavi sa nezapamćenim političkim pritiscima na rad jednog nezavisnog organa “, poručila je Radojević.

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *