Pokrenut postupak za razrješenje direktorke Monstata Gordane Radojević

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija pokrenulo je postupak za razrješenje direktorke Monstata Gordane Radojević zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu, saznaju “Vijesti” od izvora u Vladi.

Njoj je dostavljen zahtjev da se izjasni o nalazima Ministarstva, odnosno pokretanju postupka za razrješenje, shodno članu 14 Zakona o upravnom postupku.

Kako je objasnio izvor “Vijesti”, članom 74 Zakona o državnoj upravi propisano je da organ uprave, najmanje jednom godišnje, podnosi Ministarstvu (koje ga nadzire) izvještaj o radu i stanju u oblastima za koje je osnovan, kao i da taj izvještaj sadrži podatke o realizaciji ciljeva iz programa rada organa uprave, pregled mjera i aktivnosti preduzetih za izvršavanje postavljenih ciljeva, prikaz izvršavanja zakona i drugih propisa, predlog mjera za unapređenje stanja u oblasti za koju je osnovan, kao i finansijski izvještaj.

”Uvidom u izvještaj za 2020. godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što prethodno citirana odredba zakona jasno navodi kao obavezan sadržaj izvještaja, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja.Ta odredba Zakona podrazumijeva i dostavljanja izvještaja, sa svim zakonom propisanim elementima, o čemu organ mora voditi računa po službenoj dužnosti, dok je Monstat izvještaj dostavio tek na insistiranje Ministarstva”, naveo je izvor “Vijesti”.

Prema nezvaničnim saznanjima, na ukazivanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrđeno je da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način navodno nanio štetu državi.

”Ti podaci su bili potrebni Ministarstvu poljoprivrede da uspostavi FADN sistem, kao jedno od završnih mjerila za zatvaranje Poglavnja 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj, a neobjavljivanjem tih podataka Monstat je ugrozio zatvaranje pregovaračkog poglavlja i evropski put Crne Gore. U izjašnjenju u vezi s ovim pitanjem Radojević nije dala valjane razloge za neobjavljivanje podataka koji se i dalje vode kao preliminarni, iako su se prema navodima Radojević za to stekli uslovi još 2019. godine. Uz to, iz ukazivanja Ministarstva poljoprivrede, izjašnjenja Monstata i ostalih spisa jasno se utvđuje da je Monstat u kontinuitetu u godišnjim izvještajima navodio netačne podatke da su realizovana statistička istraživanja poljoprivrednih računa iako to nije bio slučaj. U godišnjem planu zvanične statistike za 2021. godinu ovo je predviđeno kao probno istraživanje, a prema planu iz 2018. godine ovo istraživanje postalo je redovno što znači da su podaci morali biti objavljeni do 28. septembra 2018. godine, a što nije učinjeno”, navodi izvor “Vijesti”.

Kazao je i da su uočene i nepravilnosti u prikrivanju podataka da su trenutno jedini raspoloživi podaci o strukturi farmi iz 2010. godine, koji zbog proteka vremena nesumnjivo ne mogu da prikažu stvarno stanje, budući da je izvjesno da su se desile ozbiljne promjene u strukturi farmi za period od 11 godina.

”Takvo postupanje Monstata čija je odgovorna osoba direktor, dovelo je do toga da poglavlje 11 stagnira u napretku, te da se poljoprivredna politika kreira bez konačnih podataka, odnosno samo na osnovu preliminarnih podataka, koji se mogu i znatno razlikovati od konačnih”.

Izvor “Vijesti” pojašnjava da je, zbog svih uočenih nepravilnosti, Ministarstvo finansija po članu 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima imalo obavezu da po službenoj dužnosti pokrene postupak za razrješenje Radojević.

Navodi i da je ocijenjeno da nepravilnosti u radu Monstata utiču na funkcionisanje Ministarstva finansija i drugih vladinih resora, jer njihov rad zavisi od kvaliteta podataka koje Monstat sakuplja.

Izvor: Vijesti

Foto: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *