Državni dug na kraju juna 4,08 milijardi eura

Dodajte komentar

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju juna ove godine iznosio je 4,08 milijardi eura ili 87,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

“Tokom drugog kvartala ove godine došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na drugo prošlogodišnje tromjesečje, prije svega usljed otplate državnih zapisa u iznosu od 15 miliona eura”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima na kraju juna je iznosio 3,65 milijardi eura ili 78,73 odsto BDP-a.

“Spoljni dug iznosio je 3,65 milijardi eura, odnosno 78,78 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 426,63 miliona eura, odnosno 9,2 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju juna iznosili 428,81 milion eura, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 57,26 miliona eura ili 9,25 odsto BDP-a”, precizira se u izvještaju.

Iz Ministarstva su rekli da je u drugom kvartalu povučeno ukupno 55,62 miliona eura, od čega se 30 miliona eura odnosi na povlačenje druge tranše po zajmu Evropske komisije (EK), a 15,23 miliona eura na povlačenje kreditnih sredstava za potrebe izgradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo.

“Za realizaciju projekata u oblasti komunalnih djelatnosti, energetske efikasnosti, razvoja poljoprivrede, reforme poreske administracije, unapređenja putne infrastrukture, nabavku vojne opreme i slično u toku drugog kvartala ove godine povučeno je oko 10,39 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Tokom drugog kvartala nije bilo zaključenja kreditnih aranžmana.

“Tokom drugog tromjesečja realizovana je otplata državnog duga po osnovu glavnice, u ukupnom iznosu od 64,19 miliona eura, od čega se 28,04 miliona EUR odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 36,15 miliona eura”, pokazuju podaci Ministarstva.

Iz Ministarstva su dodali da je u istom periodu otplaćena i kamata u iznosu od 34,75 miliona eura, od čega otplata domaće kamate iznosi 6,5 miliona eura, a ino kamate 28,24 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *