Kinezi prvi po broju registrovanih firmi u Srbiji

Dodajte komentar

Ako je suditi po broju od više hiljada kompanija koje su u Srbiji osnovali stranci, naša država je izuzetno primamljiva poslovna destinacija a najprimaljivija je za državljane Narodne Republike Kine, kojii maju ukupno registrovanih 3.519 privrednih društava i preduzetničkih radnji.

Pored njih, Srbija je primamljiva i za Italijane, koji imaju registrovanih 1.799 kompanija ali i Slovence, Njemce, Ruse, Rumune, Hrvate, Turke, Austrijance, Mađare, Bugare.

U Crnoj Gori najviše stranih kompanija u vlasništvu turskih državljana

Tako bar pokazuju podaci Agencije za privredne registre iz kojih se može videti da postoje razlike u redoslijedu “top 10” država odakle dolaze njihovi vlasnici kod registrovanih privrednih društava i preduzetnika. Od ovog pravila izuzeti su samo Kinezi koji drže prvo mjesto u obije kategorije.

Ono što je interesantno to je da kod državljana koji dolaze iz država koje su ekonomski razvijenije, je veće interesovanje za registraciju privrednih društava, dok kod onih koje nisu u toj kategoriji, gdje su i susjedne države, opredjeljenje je za registraciju u kategoriji preduzetnike.

Najviše registrovano sa ličnim dokumentima

Zaključno sa 7. septembrom 2021. godine na listi tri najbollje plasiranih stranaca, koji su osnovali privredna društva, Kinezi sa 2034 firmi, Italijani sa 1657 i Slovenci sa 1.403.

Kinezi su prvi i po broju registrovanih preduzetnika, ima ih 1485, dok su na preostale dve pozicije pripale Rumunima, ima ih 415, i Rusima, kojih u ovoj kategoriji ima 278.

Da je to tako potvrđuju i iz Agencije za privredne registre, koja je dostavila listu “top 10” i u jednoj i drugoj kategoriji.

– Među stranim pravnim i fizičkim licima koja su registrovana kao osnivači, vlasnici udjela u domaćim privrednim društvima, najviše ih je registrovano sa ličnim dokumentima izdatim u Narodnoj Republici Kini, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Ruskoj Federaciji, Turskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj.

Najviše stranaca, fizičkih lica, koja su se upisala kao preduzetnici u elektronskom Registru privrednih subjekata u APR-u registrovana su sa ličnim dokumentima izdatim u Narodnoj Republici Kini, Rumuniji, Ruskoj Federaciji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Republici Makedoniji, Turskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj – kaže za “Blic Biznis” Pr menadžer APR, Gabrijela Petković-Jovanović.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *