Kinezi hoće da zabrane proizvodnju Ajfona 13

Dodajte komentar

Apple  se sprema da izbaci na tržište svoj novi iPhone uređaj, tačnije iPhone 13, ali baš u tom momentu kineska firma za vještačku inteligenciju, zvanično poznata kao “Shanghai Zhizhen Network Technology Co” (Xiao-i), podnosi sudsku tužbu kojom želi da zaustavi proizvodnju novog telefona, prije nego krene prodaja.

Xiao-i tvrdi da je Apple, bez dozvole, koristio njegov patent za chat robota koji se našao u digitalnom asistentu Siri, i to je glavni razlog zašto kompanija želi da stane na put prodaji iPhone telefona, ali i Ajpeda (iPad) i drugih aparata u koje je integrisana Siri u Kini.

Prema pisanju nekih kineskih medija, “Apple, za razliku od prethodnih situacija, ovaj put ne želi sudsku borbu, već je spreman da se nagodi”. Ipak, div je tu vijest odmah demantovao.

“Razočarani smo što je Xiao-i Robot podnio još jednu tužbu. Radujemo se što ćemo iznijeti činjenice sudu, i nastavićemo da se fokusiramo na isporuku najboljih proizvoda i usluga u svijetu”, navodi se u saopštenju.

Teško je povjerovati da Xiao-i može postići na sudu ono što nisu uspjele brojne firme u prošlosti, sa kojima je Apple vodio pravne bitke. Inače, Nikkei Asia u novom izvještaju otkriva da je TSMC, najveći Appleov dobavljač čipova, sproveo “najveće povećanje cijena u deceniji”.

Tačna cijena se svakako još uvjek ne zna, jer iPhone 13 treba da bude predstavljen tek naredne nedjelje. Ipak, govori se o procentima. Dobra vijest je da će iPhone 13 koristiti 5nm čip, što znači manje povećanje cijene, ali je loša vijest da TSMC već “nalaže naknade za proizvodnju oko 20% veće od svojih rivala, prema mišljenju industrije”.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *