Depoziti i likvidna aktiva na istorijski maksimalnim nivoima  

Dodajte komentar

„Banke u Crnoj Gori su likvidne i solventne, a sve mjere Centralne banke, kreirane u cilju ublažavanja posljedica pandemije po građane i privredu, realizovane su efikasno“, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore i poslovnih banaka.

Depoziti su, od početka godine, porasli za oko 600 miliona eura i sada iznose skoro 4 milijarde eura, što je istorijski maksimum. Ovakav trend potvrđuje očuvano povjerenje u bankarski sistem, ali i u rad regulatora. Likvidna aktiva, u iznosu od skoro 1,5 milijardi eura, takođe je na istorijski maksimalnom nivou. Negativna posljedica pandemije na poslovanje banaka ogleda se u blagom rastu NPL-a, koji je, ipak, zahvaljujući mjerama koje je CBCG blagovremeno implementirala, ograničen.

Guverner Žugić je izrazio zadovoljstvo ovakvim rezultatima poslovanja banaka, koji su još značajniji ako se imaju u vidu uslovi u kojima su oni ostvareni (pandemija korona virusa), kao i činjenica da su banke paralelno učestvovale u procesu procjene kvaliteta aktive (AQR), što je bio veoma zahtjevan projekat koji je iziskivao značajno angažovanje kapaciteta u bankama.

Guverner je istakao da će „odgovoran pristup CBCG, pažljivo praćenje izazova i blagovremeno reagovanje na rizike biti, kao i do sada, usmjereni ka jačanju i očuvanju stabilnosti bankarskog, odnosno ukupnog finansijskog sistema“ i dodao da je, u tom pravcu, neophodan nastavak intenzivne saradnje sa bankama.

Radni sastanak guvernera CBCG i predstavnika banaka bio je prilika i za razgovor o aktivnostima na primjeni Zakona o kreditnim institucijama. Dogovorena je još intenzivnija komunikacija regulatora i banaka, kako bi se prevazišli eventualni izazovi sa kojima se banke suočavaju po ovom pitanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *