Depoziti i likvidna aktiva na istorijski maksimalnim nivoima  

„Banke u Crnoj Gori su likvidne i solventne, a sve mjere Centralne banke, kreirane u cilju ublažavanja posljedica pandemije po građane i privredu, realizovane su efikasno“, poručeno je sa današnjeg sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore i poslovnih banaka.

Depoziti su, od početka godine, porasli za oko 600 miliona eura i sada iznose skoro 4 milijarde eura, što je istorijski maksimum. Ovakav trend potvrđuje očuvano povjerenje u bankarski sistem, ali i u rad regulatora. Likvidna aktiva, u iznosu od skoro 1,5 milijardi eura, takođe je na istorijski maksimalnom nivou. Negativna posljedica pandemije na poslovanje banaka ogleda se u blagom rastu NPL-a, koji je, ipak, zahvaljujući mjerama koje je CBCG blagovremeno implementirala, ograničen.

Guverner Žugić je izrazio zadovoljstvo ovakvim rezultatima poslovanja banaka, koji su još značajniji ako se imaju u vidu uslovi u kojima su oni ostvareni (pandemija korona virusa), kao i činjenica da su banke paralelno učestvovale u procesu procjene kvaliteta aktive (AQR), što je bio veoma zahtjevan projekat koji je iziskivao značajno angažovanje kapaciteta u bankama.

Guverner je istakao da će „odgovoran pristup CBCG, pažljivo praćenje izazova i blagovremeno reagovanje na rizike biti, kao i do sada, usmjereni ka jačanju i očuvanju stabilnosti bankarskog, odnosno ukupnog finansijskog sistema“ i dodao da je, u tom pravcu, neophodan nastavak intenzivne saradnje sa bankama.

Radni sastanak guvernera CBCG i predstavnika banaka bio je prilika i za razgovor o aktivnostima na primjeni Zakona o kreditnim institucijama. Dogovorena je još intenzivnija komunikacija regulatora i banaka, kako bi se prevazišli eventualni izazovi sa kojima se banke suočavaju po ovom pitanju.

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.