Šefovi evropskih banaka žele da pojačaju konsolidaciju i rast

Dodajte komentar

Najviši rukovodioci evropskih banaka apelovali su na zakonodavce da ukinu zastoje tržišta, koji su zaustavili projekat bloka za jedinstveno bankarstvo i tržište kapitala i time ometali njihovu sposobnost da se takmiče sa kolegama sa Wall Streeta.

Izvršni direktor Deutsche Bank AG, Kristijan Ševig (Christian Sewing), izjavio je da su Evroske banke postale sigurnije nakon finansijske krize, ali da nisu uspjele stvoriti uslove za konsolidaciju i rast. Njegovo mišljenje dijeli i predsjednica Banco Santander SA, Ana Botin (Ana Botin) i drugi rukovodioci, koji su pozvali na hitno okončanje evropske bankarske unije, kao i na jedinstveno tržište kapitala, prenosi Bloomberg.

„Potrebno je pažljivo regulisati velike banke“, naveo je Ševig na bankarskom samitu Handelsblatt i dodao: „Ali učinili smo mnogo u Evropi da banke ne postanu velike. To je upitan kurs.“

Banke širom Evrope daleko su zaostale za svojim američkim, dok se region borio da se složi oko brzih i efikasnih mjera za promociju bankarskog sistema nakon finansijske krize. Jedinstveni nadzor banaka i dogovoreni načini zajedničkog rješavanja problema zajmodavaca nisu uspjeli da stvore zajednički sistem osiguranja depozita, koji bi olakšao prekogranična spajanja, pa čak ni jedinstveno tržište kapitala za podsticanje većih privatnih ulaganja, prenosi Biznis.rs.

„Šta treba da radimo s obzirom na te praznine u vrednovanju?“ Ševig je postavio pitanje na bankarskom samitu u Handelsblattu, i dodao: „Moramo ojačati evropsko unutrašnje tržište što je brže moguće, posebno za usluge. To uključuje sindikat bankarstva i tržišta kapitala. „

Botin je, prisustvujući istoj konferenciji, istakla da je „veoma važno imati dalje evropske integracije i nadati se da je sindikat tržišta kapitala nešto na čemu možemo brže raditi“.

Izvršni direktor Commerzbank AG, Manifred Knof (Manfred Knof), pozvao je sljedeću njemačku vladu da „preduzme korake za jačanje evropskog tržišta kapitala“.

Deutsche Bank je napustila trgovanje akcijama i samim tim je otpustila hiljade radnih mjesta kako bi vratila profitabilnost. Commerzbank, koja je bila pogođena velikim gubitcima sa grčkim državnim obveznicama tokom restrukturiranja duga 2012. godine, takođe zatvara hiljade radnih mjesta, piše Bloomberg.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *