PayPal preuzima japanski Paidy za 2,3 milijarde eura

Dodajte komentar

Paypal je obajvio da će kupiti vodeću japansku platnu platformu Paidy za 2,7 milijardi dolara (2,3 milijarde dolara). Ta platforma potrošačima na mreži nudi kreditna plaćanja i plaćanja po principu “kupi sada, plati kasnije”. Očekuje se da će posao biti završen u posljednjem tromjesečju ove godine.

Japanska kompanija, koja je osnovana 2008. godine ima šest miliona korisnika, a već je privukla 400 miliona dolara (338,5 milionadolara) investicija. Među ulagačima bili su američka banka Goldman Sachs i Paypalova kompanija za privatni kapital Paypal Ventures, javlja francuska novinska agencija AFP.

Međutim, posljednji je ponudio 300 milijardi jena (2,3 milijarde eura) za kupovinu Paidyja, većinom u gotovini, navodi se u saopoštenju japanske kompanije.

I Paypal i Paidy očekuju da će transakcija biti dovršena u posljednjem tromjesečju ove godine nakon što dobiju zeleno svjetlo od regulatora.

Čak i nakon preuzimanja, Paidy će zadržati svoju marku i nastaviti djelovati pod tim imenom.

Dvije kompanije već su u aprilu sklopile partnerstvo koje korisnicima Paidyja u Japanu omogućuje online kupovinu na svim platformama koje omogućuju plaćanje putem Paypala.

U Paypalu kažu da imaju više od 4,3 miliona aktivnih korisnika u Japanu, gdje su prisutni od 2010. godine.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *