Otvorili prostor za ukidanje neradne nedjelje

Dodajte komentar

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSC) je najmanje od ove Vlade očekivala da otvori prostor poslodavcima da ponovo problematizuju ukidanje neradne nedjelje. To je Dnevnim novinama kazao generalni sekretar te radničke organizacije Srđa Keković nakon što je Vlada Zdravka Krivokapića i zvanično odbacila njihovu inicijativu kojom su tražili od izvršne vlasti da odbije sve predloge koji se tiču ukidanja neradne nedjelje.

Ovakav potez Vlade ohrabruje, poručuje, poslodavce da nastave sa svojom kampanjom za ukidanje neradne nedjelje, ali se ipak nada i da je većina u društvu shvatila njen značaj, te da inicijativa poslodavaca, od koje oni ne odustaju, neće proći, pišu Dnevne novine.

“Stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori je jedan od bitnih uslova koje moramo ispuniti na našem putu evropskih integracija, oko čega smo sa Vladom i Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), pod okriljem Međunarodne organizacije rada, zaključili Program dostojanstvenog rada za 2017-2019. godinu, koji smo obnovili za period 2019-2021. Pravo na sedmi čni odmor nedjeljom, to jest pravo da najmanje jedan dan u sedmici budete zajedno sa porodicom je jedan od bitnih elemenata dostojanstvenog rada ne samo za zaposlene u trgovini, već i u svim drugim djelatnostima u kojma zaposleni to pravo još nijesu ostvarili. Zato smo, iskreno rečeno, najmanje od ove Vlade očekivali da otvara prostor poslodavcima da ponovo problematizuju ukidanje neradne nedjelje”, kazao je Keković.

Unija je u martu ove godine pokrenula elektronsku peticiju kojom su tražili “odbacivanje inicijative poslodavačkih organizacija za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući zaposlenima dostojanstvene uslove rada”, a koja je prikupila podršku 3.600 građana. Unija je pozvala građane da se usprotive ukidanju neradne nedjelje, jer bi to pogodilo više od 40.000 zaposlenih. Vlada je u obrazloženju navela da ne može unaprijed odbaciti bilo čije inicijative ukoliko ispunjavaju propisane uslove da kao takve budu podnesene na razmatranje. Istakli su i da je resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrenulo dijalog između socijalnih partnera od koga se, kako se navodi, očekuje kompromisni dogovor u pravcu rješenja svih nastalih problema.

Na pitanje da li ovakva odluka Vlade zapravo otvara prostor poslodavcima da ponovo pokrenu pitanje ukidanja neradne nedjelje, Keković potvrdno odgovara.

“Svakako da ovakav potez Vlade ohrabruje poslodavce da nastave sa svojom kampanjom za ukidanje neradne nedjelje. Međutim, sudeći po reagovanju ukupne javnosti, ubijeđen sam da je većina u našem društvu shvatila značaj uvođenja neradne nedjelje i da inicijativa poslodavaca, od koje oni ne odustaju, neće proći”, ocjenjuje on.

Poslodavci, poručuje Keković, moraju da shvate da, upravo zbog nedostojanstvenih uslova rada, kao što su niske zarade, prekovremeni rad, uskraćivanje prava na slobodan praznični dan i godišnji odmor… bilježimo zabrinjavajući odliv radne snage, pogotovu mladih ljudi.

“A kvalifikovana radna snaga i mladi ljudi su ključni resursi svake zemlje”, naglašava.

Keković je podsjetio da poslodavci pitanje neradne nedjelje u kontinuitetu drže otvorenim, pa im ovakav gest Vlade, kako je istakao, daje dodatan podstrek da istrajavaju u tome. Ipak, poručuje da ni oni neće odustati.

“Unija slobodnih sindikata Crne Gore još od 2009. godine vodi kampanju za poštovanje 40-satnog radnog vremena, prava na slobodan dan nedjeljom i u dane praznika i prava na puni godišnji odmor. Prema tome mi smo spremni za takav dijalog i poručujemo da ćemo se svim sredstvima boriti za pravo na neradnu nedjelju ne samo za zaposlene u trgovini, već i za sve druge zaposlene koji to pravo nemaju”, zaključio je Keković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *