Opština Budva blokirala nedovršeni hotelski kompleks u Perazića dolu

Dodajte komentar

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala je nedovršeni hotelski kompleks “As” u Perazića dolu, upisujući hipoteku na nekretnine u uvali Perazića do zbog poreskog duga od skoro 32 hiljadu eura, koliko potražuju od firme “Nega tours Montenegro”.

”Založno pravo – hipoteka na iznosu od 31.979 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Hipoteka je upisana krajem avgusta, čime je Opština ponovo blokirala imovinu u devastiranoj uvali, potražujući od firme, koja gotovo pune dvije decenije bezuspješno pokušava da završi dogradnja i rekonstrukciju nekada, jednog od najatraktivnijih hotela na obali.

Hotelski kompleks, nedovršena betonska višespratnica sa vilama i kompletni zemljišni kompleks Opština Budva, odnosno njena Uprava, blokirala je krajem prošle godine potražujući 330 hiljada eura poreza na promet.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 331.637,12 eura za porez na promet nepokretnosti u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, i dalje stoji kao teret u listu nepokretnosti.

Samo u prvih osam mjeseci ove godine Uprava lokalnih javnih upisala je hipoteke na čak 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez na nepokretnost.

Upisujući hipoteke Opština se osigurava da će od poreskih dužnika, čiji je spisak pozamašan, naplatiti milionska potraživanja. Ove godine naplata poreza bila je berićetna, jer je Uprava lokalnih javnih prihoda, već premašila budžetom zacrtani plan, pa je do polovine avgusta već naplatila rekordnih 10.619.733 eura, što je za pola miliona eura više od ovogodišnjeg plana.

Najnovija hipoteka dolazi u vrjeme kada je Opština prethodno odbila zahtjev da legalizuje hotelski kompleks. Naime, Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva odbio je zahtjev da legalizuje divlje izgrađenih pet hotelskih objekata u okviru hotelskog kompleksa “As” u Perazića dolu od kojih i 15-spratnu mamutku betonsku građevinu, kao i jednu petospratnicu, četvorospratnicu, jednospratnicu i objekat sa prizemljem.

Hotel “As” je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena.

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera” prodala “ As” crnogorsko ruskoj kompaniji “Nega tours” za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Hotelskoj grupi.

Prodato je blizu 36 hiljada kvadrata zemljišta i hotel sa vilama (sa oko 21,5 hiljada kvadrata bruto građevinske površine objekata). Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003, što se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.

Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014.

Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna…

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je u martu prošle godine uhapsilo jednog od vlasnika “Nega tours Montenegro” Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Gardašević je negirao krajem januara da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena invest” sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *