Ocjena kvaliteta banaka sljedeće sedmice

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) završila je procjenu kvaliteta imovine banaka (AQR) i te rezultate saopštiće javnosti sljedeće sedmice. Riječ je o podacima koji treba da daju objektivan uvid u zdravlje bankarskog sistema.

Preliminarni rezultati AQR-a su predstavljeni juče na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

”AQR je izuzetno važan instrument za procjenu stanja finansijske stabilnosti i smjera uticaja rizika, a njegovi konačni rezultati biće prezentovani na konferenciji za štampu koja će biti organizovana naredne sedmice”, saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

AQR treba da pokaže nivo stabilnosti bankarskog sistema i da li će biti potrebna dokapitalizacija neke od banaka u Crnoj Gori, pi[u Vijesti.me.

MMF je u izvještaju u oktobru 2019. godine podsjetio da je procjena kvaliteta imovine banaka preporuka iz 2015. koja još nije ispunjena.

”Detaljna revizija kvaliteta imovine treba da bude završena najkasnije do kraja 2020. godine kako bi pomogla da se razumije prava vrijednost imovine u bilansu stanja banaka, procjena kolaterala (uključujući nekretnine) i adekvatna rezervisanja za potencijalne gubitke. Da bi se osigurao kvalitet detaljne revizije kvaliteta imovine, ona treba da se priprema pod nadzorom međunarodnih procjenjivača”, objasnili su iz MMF-a.

Izrada projekta je kasnila zbog korona krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *