Kako Facebook zarađuje novac?

Dodajte komentar

Društvena mreža Facebook je jedna od najpopularnijih društvenihh mreža na svijetu, a ujedno i jedna od najposjećenijih web stranica. Mreža Facebook je vremenom postala pogodna za zaradu novca, a u nastavku donosimo kako Facebook zarađuje novac.

Osnova Facebook zarade leži u marketingu, odnosno oglasima na ovoj društvenoj mreži. Najveći izvor zarade za korporaciju Facebook je ogromni broj prijavljenih korisnika, koji redovno objavljuju privatni sadržaj na svojim profilima. No, nije sve tako jednostavno, pa s toga u nastavku saznajte kako Facebook profitira.

Od čega Facebook zarađuje?

Odgovor na ovo pitanje leži isključivo u korisnicima, kojih ima oko 3 milijarde na Facebooku. Sigurno se pitate kako Facebook zaradi na osnovnu korisnika. Pa to se odnosi na dijeljenje ličnih podataka svakog od korisnika prilikom registracije kao i odabir interesa, hobija i sličnih stvari koje pojedini korisnik voli.

Iz tog razloga, kada korisnik, svojom voljom, da do znanja koliko ima godina, šta sve voli, u čemu uživa i šta radi u slobodno vrijeme, Facebook prodaje oglasni prostor drugim marketinškim firmama koji plasiraju svoje proizvode na mjesta predviđena za to, prenosi portal Itrevolucija.com.

U praksi to izgleda ovako. Na primjer, kompanija koja se bavi prodajom sportske obuće želi svoje proizvode prodati isključivo muškoj populaciji. To će napraviti tako što će odabrati ciljanu grupu od muških osoba u dobi od npr. 16 do 35 godina, koji u svojim interesima imaju sportske aktivnosti, prate sportske klubove i generalno uživaju u sportu.

Treba naglasiti da ovakav način marketinga nije ilegalan ili lažan. Podatke koje korisnik dostavi Facebooku nikome se ne otkrivaju. Radi se sjajnom načinu oglašavanje jer Facebook izvlači maksimalan broj informacija koje su, ponavljamo korisnici dobrovoljno, objavili na mrežu.

Isto tako ne treba zaboraviti da prilikom registracije na društvenu mrežu Facebook, korisni prihvate zakone o podatcima društvenih mreža, u kojima se upravo navode pomenute mogućnosti.

Sumnje da Facebook vrši prodaju korisničkih podataka, potpuno su ugašene kada je glavni i odgovorni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg svjedočio na sudu.

“Zabluda je da prodajemo podatke oglašivačima. Ne prodajemo podatke oglašivačima, ne prodajemo podatke nikome. Dopuštamo oglašivačima da nam kažu do koga žele dosegnuti, pa budemo sigurni da su uspješni. Dakle, ako nam dođe oglašivač i kaže: “Ja sam skijaška trgovina i želim prodati skije ženskoj publici”, to možemo učiniti jer ljudi dijele sadržaj koji se odnosi na skijanje ili zato što su izjavili da jesu zainteresiran za skijanje, podijelili su da su ‘ žene ‘kako bismo mogli prikazivati ​​oglase pravim ljudima”, kazao je Zuckerberg.

Prodaja oglasnog prostora donosi veliku zaradu za društvenu mrežu Facebook, ali to nije jedini izvor prihoda.

Naime, Facebook je u drugom tromjesečju 2020. godine objavio 18,3 milijarde dolara prihoda od oglašavanja, što čini 98% ukupnog prihoda kompanije.

Ostali prihodi ostvaruju se isporukom potrošačkih hardverskih uređaja i neto naknadama koje Facebook prima od programera koji koriste njegovu infrastrukturu plaćanja, kao i iz raznih drugih izvora.

Izvor:

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *