Nove EU odredbe izjednačiće trgovanje kriptovalutama s bankarskim transakcijama

Dodajte komentar

Tržište kriptovaluta zadnjih je godina postalo vrlo popularno i istovremeno povuklo veliki broj ulagača. Sve veće brojke ljudi koji se uključuju u trgovanje kriptovalutama zabrinjavaju i evropske čelnike pa zbog toga nije iznenadila vijest kako Evropska unija počinje s izradom plana kako bi transferi bitcoina i ostalih kriptovaluta mogli biti detaljnije praćeni. Cijeli proces trebao bi se završiti unutar sljedeće dvije godine.

Radiće se o izmjenama u evropskim zakonima s kojima će se kompanije ili institucije koje vrše transakcije s bitcoinom i ostalim kriptovalutama natjerati na skupljanje detaljnih informacija o pošiljaocima i primaocima transakcije. Novi paket zakonskih promjena donijeće obvezu kompanije ili institucije koja vrši finansijsku transakciju da bilježi ime/naziv, adresu, datum rođenja ili osnivanja te broj računa fizičkog ili pravnog lica koja sprovodi transakciju ili je njen primalac.

Nova pravila odnosiće se i na zabranu pružanja usluga anonimnih digitalnih novčanika za kriptovalute. Ovu pomalo nezgodnu konstrukciju Evropska komisija je kasnije detaljnije objasnila i navela kako se zabrana neće odnositi na servise kao što su Wasabi ili Samourai, iako ih je, recimo, Europol prošle godine stavio na popis najvećih prijetnji na darknetu jer su svojim posredništvom komplikovali praćenje kriptovaluta. Pretpostavlja se da će se o ovom pitanju još dodatno raspravljati jer trenutne informacije nisu dovoljno jasne u vezi novčanika za kriptovalute.

Evropska komisija objavila je izvještaj u medijima u kojem navodi kako je ovakva promjena, usmjerena prema kontroli trgovanja kriptovalutama, samo način da se uspješnije vodi borba protiv sumnjivih transakcija, pranja novca te finansiranja terorizma.

Nove odredbe trebale bi izjednačiti trgovanje kriptovalutama s bankarskim transakcijama gdje postoje jasne zakonske odredbe o potrebnim informacijama koje omogućavaju praćenje traga novca.

Objava Evropske unije od 20. jula u kojoj su prvi put javnosti predstavljene namjeravane promjene uzrokovala je trenutni pad vrijednosti bitcoina ispod granice od 30.000 dolara, no vodeća svjetska kriptovaluta se unutar 24 sata opet podigla na vrijednost od 31.733 dolara.

Kriptovalute trenutno predstavljaju zabrinjavajući faktor u svjetskoj ekonomiji. Vrlo su zanimljivi navodi koje je u maju imao Brett Heath, izvršni direktor tvrtke za trgovinu plementim metalima Metalla Royalty & Streaming koja ima neto vrijednost od gotovo pola milijarde dolara.

Upozorio je da sve finansijske krize iz zadnjih decenija imaju nešto zajedničko – masovno prihvatanje novog finansijskog proizvoda ili nove tehnologije koju se ne razumije u potpunosti. Njegova je procjena da će pomama za kriptovalutama uzrokovati novu finansijsku krizu jer se radi o sistemu koji nije centralizovan i uređen, a same kriptovalute vidi kao „dozvolu privatnog sektora da sam štampa novac kad mu odgovara“.

Izvor: Pcchip.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *